Proprietățile extraordinare ale schindufului pentru sănătate

by Cristian Dobre

Schinduful este o planta valoroasa cu  proprietati carminative, tonice, cicatrizante, calmante, antispasmodice si antiinflamatorii. Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil si colita pot bea 500 ml de infuzie de seminte de schinduf, dimineata, cu 15 minute înainte de masa. Pe langa efectele antiinflamatoare, infuzia reduce balonarea, durerile abdominale, are efecte calmante, antispasmodice si ajuta la normalizarea florei intestinale.

Infuzia se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de schinduf se lasa la înmuiat în jumatate de cana de apa peste noapte, dupa  care se filtreaza si se pune deoparte. Pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, dupa care se lasa la racit timp de 20 minute, dupa care se strecoara si se amesteca cu lichidul obtinut initial.

Pentru a combate sterilitatea masculina si feminina se poate face o cura de 6 luni cu pulbere de schinduf. Se administreaza cate 6 linguri de pulbere zilnic, tinandu-se în gura 3-5 minute, dupa care se înghite cu putina apa. Pulberea se obtine prin macinarea semintelor de schinduf, cu 5-10 minute înainte de administrare, deoarece oxideaza foarte repede, iar proprietatile curative sunt deteriorate.

Valorile crescute ale colesterolului pot fi diminuate prin administrarea unei lingurite de pulbere de schinduf de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni. Cura este recomandata si pentru prevenirea aterosclerozei, a ischemiei cardiace, pentru protejarea sistemului cardiovascular împotriva aparitiei ateromului.

Semintele de schinduf  si preparatele fitoterapeutice derivate sunt indicate în stari de anemie, convalescenta, astenie fizica si astenie psihica, nevroze, anorexie si, mai ales, ca tratament complementar pentru scaderea colesterolului sanguin si controlul valorilor glicemiei la persoanele diabetice. La adultii sanatosi cu risc de diabet, semintele de schinduf au capacitatea de a creste gradul de toleranta la glucoza, ceea ce le face binevenite în prevenirea aparitiei diabetului manifest.

 

Sursa: sanatat.bzi.ro

Facebook Comments