Proprietățile extractului de iederă

by Cristian Dobre

Extractul de iederă, soluția naturală pentru calmarea tusei

Trecerea de la anotimpul cald la cel rece, schimbările bruște de temperatură și scăderea nivelului de umiditate cresc sensibilitatea organismului la infecții. Toate acestea, corelate cu o imunitate scăzută, pot favoriza apariția bolilor de sezon, care se manifestă, printre altele, prin tuse. 

Știm cu toții cât de deranjantă poate fi tusea frecventă și persistentă, mai ales pe timpul nopții. Pe lângă epuizarea fizică, aceasta poate duce și la insomnii. Totuși, tusea este o reacție firească a organismului atunci când căile respiratorii sunt supraîncărcate cu mucus sau particule străine, cum ar fi fum sau praf. Prin această reacție normală, organismul încearcă să elimine particulele și să ușureze respirația.

Totuși, tusea susținută poate fi simptom al unor afecțiuni, cum ar fi o alergie, o infecție virală sau o infecție bacteriană. Uneori, tusea apare în afecțiuni care nu au legătură cu plămânii, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD) care se poate manifesta și prin tuse. O „tuse uscată” înseamnă că nu produce flegmă (mucus vâscos). O tuse productivă înseamnă că flegma s-a produs pentru a curăța căile respiratorii.

De regulă, tusea trece în decurs de trei săptămâni. Pentru tusea care persistă mai mult de trei săptămâni, este recomandat un consult medical de specialitate, pentru a identifica cauza exactă a tusei.

Cauzele frecvente ale tusei pe termen scurt includ:

  • o infecție a tractului respirator superior, care afectează gâtul, traheea sau sinusurile – răceala, gripa, laringita, sinuzita sau tusea convulsivă;
  • o infecție a tractului respirator inferior, care afectează plămânii sau căile respiratorii inferioare, precum bronșita acută sau pneumonia;
  • o alergie, cum ar fi rinita alergică sau febra fânului;
  • praful sau fumul inhalat.

O tuse persistentă poate fi cauzată de:

  • o infecție a tractului respirator, cum ar fi bronșita cronică;
  • astmul bronșic – acesta cauzează, de obicei, și alte simptome, precum respirație șuierătoare, senzația de apăsare în piept și respirație scurtă;
  • o alergie;
  • fumat – tusea unui fumător poate fi, de asemenea, un simptom al BPOC;
  • boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) ;
  • un medicament prescris, cum ar fi un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, care este utilizat pentru a trata tensiunea arterială crescută și bolile cardiovasculare

Rareori, o tuse persistentă poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul pulmonar, insuficiența cardiacă, embolie pulmonară (cheag de sânge pe plămâni) sau tuberculoză.

Cum ameliorezi tusea acasă, cu remedii naturale?

Utilizarea inadecvată a antibioticelor în tratarea infecțiile virale ale tractului respirator este o problemă care poate determina, în timp, rezistență la agenți patogeni. Prin urmare, sunt necesare opțiuni de tratament alternative.

În tratarea simptomelor specifice sezonului rece și a infecțiilor virale care se manifestă prin tuse putem apela la farmacia naturistă. Multe dintre suplimentele alimentare pe bază de produse din natură sunt utile în ameliorarea afecțiunilor respiratorii, pentru că au proprietăți expectorante, relaxând musculatura tractului respirator.

Așa cum am mai spus, tusea este un mecanism fiziologic, spontan de apărare împotriva agenților iritanți care stimulează mucoasa respiratorie. Tusea productivă nu trebuie suprimată; în schimb, se recomandă administarea de produse care favorizează expectoraţia, fiind foarte eficiente în tratamentul adjuvant al afecţiunilor traheo-bronho-pulmonare.

Astfel de preparate sunt cele pe bază de extracte din frunzele de iederă (Hedera helix).

Dintre medicamentele utilizate pentru tratarea tusei, mai ales în rândul copiilor, remediile pe bază de plante au un efect farmacoterapeutic mai rapid și o toleranță mai bună în comparație cu medicamentele sintetice.

Extractul de frunze de iederă este folosit din cele mai vechi timpuri în ameliorarea  tusei. Acesta conține saponine, monodesmoside, flavonoide, fenolice, fitosteroli, ulei volatil, aminoacizi liberi. Datorită acestora, extractul din frunze de iederă  are acțiune expectorantă (mucolitică), antibacteriană (combate acțiunea bacteriilor), antifungică (împiedică dezvoltarea ciupercilor), spasmolitică (reduce tonusul și spasmul mușchilor) și bronhodilatatoare (produce dilatarea bronhiilor).

Există câteva moduri în care saponinele, care se găsesc în iederă și care sunt considerate substanța activă, acționează asupra căilor respiratorii. Pe de o parte, mucusul vâscos care se găsește în bronhii este lichefiat, fiind ulterior foarte ușor de eliminat, iar pe de altă parte, musculatura bronșică se relaxează, iar tusea se calmează. Astfel, dispare senzația de tuse. Prin urmare, în caz de tuse productivă, tratamentul pe bază de extract de iederă este un remediu eficient și la îndemână.

Potrivit unei revizuiri sistematice a eficacității și tolerabilității, preparatele pe bază de extract din frunze de iederă sunt eficiente în tratamentul infecțiilor respiratorii superioare acute la copii și adulți1. După administrarea acestora au fost observate îmbunătățiri atât ale funcției pulmonare, pe baza măsurătorilor spirometrice și pletismografice, precum și ale tusei și expectorației.

Ar mai trebui să știi și că extractele de iederă sunt bine tolerate de copiii peste 1 an și de adulți, iar suplimentele alimentare pe bază de extract uscat din frunze de Iederă  nu sunt însoțite, după administare, de obicei, de reacții adverse.

Extractul uscat de Hedera helix poate fi folosit cu succes și ca tratament adjuvant al bolilor bronșice inflamatorii, dar și ca expectorant în tusea asociată cu răceala sau ca expectorant în caz de tuse productivă. Suplimentele alimentare pe bază de extract uscat din frunze de Iederă sunt recomandate copiilor care au peste 1 an, dar și adulților.

Totuși, este indicat să consulți medicul dacă tusea nu se calmează în termen de câteva zile de la administarea suplimentele alimentare care au ca scop ameliorarea tusei.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments