Proprietățile antiseptice, diuretice și calmante ale mugurilor de plop

by Cristian Dobre

Mugurii de plop sunt folositi în medicina naturista datorita proprietatilor expectorante, antiseptice, diuretice, cicatrizante si calmante. Ei au o aroma placuta si un gust amarui. În scopuri terapeutice se folosesc mugurii de plop tremurator si plop negru (Populus nigra). Acesti copaci contin taninuri care reduc iritatiile si durerea, uleiuri volatile cu proprietati antiseptice si glicoizi care ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Substantele active sunt concentrate în muguri, de aceea se foloseste doar aceasta parte a plantei. Continutul, aproape similar cu al propolisului, recomanda folosirea mugurilor de plop pentru calmarea arsurilor, oprirea hemoragiilor si dezinfectarea cailor urinare în infectiile tractului urinar.

În tratamentul extern, mugurii de plop se folosesc sub forma de unguent sau ceai pentru bai locale si aplicatii cu ajutorul compreselor. Sunt deosebit de utile pentru calmarea durerilor provocate de arsuri (inclusiv cele solare), dezinfectand în acelasi timp ranile. Baile sau unguentele sunt recomandate, de asemenea, ca adjuvant în tratamentul hemoroizilor.

Pentru prepararea unguentului se folosesc 100 de grame de muguri si cinci lingurite de alcool concentrat. Se lasa împreuna la macerat 24 de ore, se amesteca apoi cu 100 de grame de vaselina. Poate fi folosit pentru tratamentul hemoroizilor si fisurilor anale.

În locul unguentului poate fi folosita o infuzie concentrata, din patru lingurite de muguri de plop la o cana de apa. Apa clocotita se toarna peste muguri si se lasa sa infuzeze, acoperit, timp de 15 minute. Dupa ce se raceste, se îmbiba o bucata de tifon si se aplica pe arsuri sau hemoroizi.

Infuzia, preparata asemanator, dar din doua lingurite de muguri la o cana de apa, este recomandata în tratamentul cistitei. Se beau doua – trei cani de ceai pe zi. Este, de asemenea, utila în tratamentul bronsitei, astmului bronsic, spondilitei anchilozante si ca adjuvant în cancer.

Mugurii de plop pot fi un remediu bun si pentru raceala. Reduc febra si calmeaza tusea. Pentru aceasta se prepara o tinctura din 100 de grame de muguri de plop lasati la macerat zece zile la o jumatate de litru de alcool, într-un recipient închis ermetic. Se filtreaza apoi, iar tinctura se pastreaza în sticlute închise la culoare. Se administreaza de trei ori pe zi cate zece picaturi la o cana cu apa.

Maceratul sau infuzia la rece se prepara din mugurii proaspat culesi. Acestia se zdrobesc si se amesteca apoi cu o cana de apa rece. Se filtreaza imediat si se consuma în acelasi fel cu infuzia preparata la cald. Singura diferenta este ca, prin infuzare la rece, mugurii îsi pastreaza intacte toate proprietatile.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments