Proprietarii de case, mașini sau terenuri vor plăti sute de lei în plus de la 1 ianuarie 2024

by Andreea Radu

Anul nou vine cu un val de creşteri de taxe şi impozite locale. Proprietarii de case, terenuri sau maşini vor plăti sute de lei în plus. Toate dările la stat cresc cu 13.8%. Este vorba despre indexarea cu rata inflaţiei. Economiştii spun că această majorare e mană cerească pentru primari, care au anul viitor campanii electorale. Cei afectaţi vor fi, din nou, românii de rând. Taxele locale sunt indexate anual cu rata inflației. Pentru anul viitor, acest lucru reprezintă o creştere de 13,8%, scrie antena3.ro.
Românii vor plăti impozite mai mari pentru clădiri rezidențiale, terenuri şi mijloacele de transport sub 12 tone. Pentru un apartament cu 3 camere în București, situat în zona centrală, impozitul a fost, în 2023, 292 de lei. Va creste de la 1 ianuarie in acest caz cu 40 de lei, asta înseamnă că va depăși suma de 330 de lei. Şi consiliile locale din celelalte oraşe au votat deja creşterea de aproape 14%. De exemplu, Cluj-Napoca, Arad sau Pitești. În Suceava, pentru un apartament cu 4 camere, proprietarii vor plăti mai mult cu peste 40 de lei.
Şi cei care au maşini vor scoate din buzunare chiar şi cu 100 de lei mai mult, în funcţie de tipul şi puterea autoturismului. Municipiul Buzău încasează, în fiecare an, 60 de milioane de lei doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru locuințe și autoturisme. ”Daca la Timișoara, în anul 2023, contribuabilul plătea pentru un apartament de 2 camere 157 de lei, în 2024 va plăti un impozit de 179 de lei”, a declarat Carmina Nițescu, director Executiv Direcţia Fiscală Timişoara.
Cu rata inflaţiei vor fi indexate și taxele locale ale constănţenilor. Banii vor rotunji bugetul statului, mai ales acum, în plină perioadă de austeritate.
”Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.
Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic. Pentru plata impozitelor până la 31 martie se acordă o reducere de 10%.
Pentru a evita cozile de la început de an, autoritățile recomanda ca taxele sa se plătească online, pe ghiseul.ro.

Facebook Comments