Propaganda rusă acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria

by Andreea Radu

Propaganda rusă susține că Ucraina pregătește un atac masiv asupra Transnistriei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova. Informația este furnizată de agenția TASS care scrie că regimul de la Kiev plănuiește să efectueze o provocare împotriva Transnistriei în viitorul apropiat.
Aceasta urmează să fie efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu implicarea formației naționaliste Azov interzise în Federația Rusă (recunoscută ca organizație teroristă în Rusia).
Acest lucru a fost anunțat jurnaliştilor ruși, joi, la Ministerul rus al Apărării. „Potrivit informațiilor disponibile, în viitorul apropiat regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva regiunii transnistrene a Republicii Moldova, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste Azov”, a spus departamentul militar.
După cum a clarificat ministerul, ca pretext al invaziei, este planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.
„Pentru aceasta, sabotorii ucraineni care participă la invazie vor fi îmbrăcați în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”, au adăugat aceștia.
Ministerul Apărării a mai subliniat că monitorizează îndeaproape situația de la granița dintre Ucraina și Pridnestrovie și sunt gata să răspundă oricăror schimbări în situație.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a abrogat marți un decret din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea conflictului transnistrean respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova, transmite Adevărul.
Decretul data din 2012 și se referă la măsurile de realizare a cursului extern, iar unul dintre paragrafe suna în felul următor: „Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”.
Președintele Rusiei a abrogat decretul sub pretextul că acesta ar fi „învechit”.

Facebook Comments