Prognoza pentru anul agricol 2024 e alarmantă. Toate culturile au fost afectate de secetă

by Andreea Radu

Suprafața însămânțată cu cereale de iarnă și rapiță a fost afectată în mod negativ de seceta din toamna trecută, iar deficitul de precipitații din ultimele luni îngrijorează fermierii din sud-estul țării. Comisia Europeană estimează că fermierii români vor obține anul acesta randamente mai mici la grâu, orz și rapiță.
După cea mai caldă iarnă din 1991 încoace, cu temperaturi cu 3-4 °C peste media pe termen lung de la începutul lunii decembrie până la jumătatea lunii martie și precipitații mai reduse decât în mod obișnuit în sudul țării, fermierii care au mizat anul acesta pe grâu și rapiță ar putea recolta mai puțin decât anul trecut, un an nu foarte bun pentru agricultură, se arată într-o prognoză a Comisiei Europene.
Pentru grâu se estimează o producție de 4,52 de tone la hectar, cu 1% sub cea din 2023, dar cu 7% peste media ultimilor cinci ani. România este astfel printre cele nouă state membre cu producții de grâu în scădere, cel mai semnificativ minus fiind estimat pentru Austria (minus 7%) și Slovacia (minus 7%). Producția de grâu din 2023, conform datelor din 26 iulie 2023 comunicate de către INS, a fost de 9.172.195 de tone, cu 5,6% mai mare decât în 2022, dar sub cea din 2021 când fermierii au realizat 10,4 milioane de tone. Din datele Comisiei Europene însă, producția de grâu dur coroborată cu cea de grâu moale se cifrează la 10,1 milioane de tone de pe 2,2 milioane de hectare.
Tot pe trend descendent se înscrie în prima prognoză a anului și producția de orz de iarnă. Din estimările Comisiei Europene, fermierii români ar putea obține o medie de 4,6 tone la hectar, cu 4% sub randamentul de anul trecut și cu 8% peste media ultimilor cinci ani. Este a doua cea mai mare scădere de randament din UE, după Franța unde producțiile la hectar s-ar putea diminua în medie cu 9% față de 2023.
În UE, media estimată este de 3,25 de tone la hectar, cu 2% peste anul trecut și media ultimilor cinci ani, în contextul în care doar pentru cinci state membre sunt prognozate scăderi de până la 7% (Slovacia). În schimb, fermierii din Estonia vor avea randamente cu 40% mai mari raportat la anul trecut, respectiv 2,28 tone, scrie b1tv.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate