Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro

by Andreea Radu

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro. În comparație cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel de anul trecut, de 10,3 miliarde lei, este de 3,6 ori mai ridicat, scrie antena3.ro.
Precedentul profit net record a fost înregistrat în 2013, când OMV Petrom a avut un profit de 4,9 miliarde de lei.
În anul 2022, compania de petrol a înregistrat un profit net mai mari decât suma profiturilor din ultimii trei ani precedenți.
Nu numai compania, ci și statul a realizat “profituri excepționale” de pe urma activității OMV Petrom, apropiate de valoarea profitului net raportat de companie.
Valoarea plăților efectuate de companie în 2022 în contul impozitelor directe s-a ridicat la 9,7 miliarde lei, peste suma acestora din cei 6 ani precedenți și în creștere de 5 ori față de cea din 2021, de 1,88 miliarde lei.
Pe lângă aceste impozite directe, OMV Petrom mai achită și impozite indirecte (accize, TVA, taxe și contribuții salarii,etc) care probabil se ridică la alte 10 miliarde lei.
Cu privire la contribuţia de solidaritate, OMV Petrom a precizat : „Dacă ANAF va constata că trebuie să plătim taxa de solidaritate, o vom plăti așa cum am făcut mereu”.
“Profitul net al OMV Petrom a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele și contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a precizat CEO-ul Christina Verchere.
„Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.
Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023”, a mai precizat Christina Verchere.
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate ale OMV Petrom, de 61,3 miliarde lei în 2022, a crescut cu 136% comparativ cu 2021, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate