Produse de curățenie pe care niciodată să nu le amesteci

by Andreea Radu
Uneori, unele produse de curățenie pot provoca mai mult rău decât să ne protejeze, mai ales dacă nu sunt folosite corespunzător, scrie csid.ro.

Fiecare dintre noi a petrecut mai mult timp acasă, ceea ce a însemnat că interesul pentru o casă curată a fost mult mai mare. Bineînțeles, în contextul pandemiei, suprafețele din locuință au fost mai des dezinfectate, deși acest obicei bun face parte din viața noastră obișnuită. Uneori însă, unele produse de curățenie pot provoca mai mult rău decât să ne protejeze, mai ales dacă nu sunt folosite corespunzător.

Una dintre pricipalele îngrijorări când vine vorba de folosirea produselor de curățenie este că le putem amesteca necorespunzător. Dacă două produse de curățenie pot fi sigure atunci când sunt folosite separat, amestecate pot dăuna sănătății, iar unele amestecuri pot fi de-a dreptul periculoase mai ales în rândul pacienților care suferă de afecțiuni precum astm sau boli pulmonare.

Produse de curățenie pe care să nu le amesteci

Clor/înălbitor + oțet

Atunci când amesteci înălbitor cu oțet se produce un gaz care generează acid în plămâni. Simptomele cu care te poți confrunta sunt usturime la nivelul ochilor, senzație de arsură în gât, respirație dureroasă, tuse și dificultatea de a respira.

Înălbitor + amoniac

Este important să eviți amestecul de înălbitor și amoniac, ingrediente care se regăsesc în multe dintre produsele de curățare, în special cele pentru ferestre sau ceara de parchet. Acest amestec poate rezultat un gaz toxic care generează acid în plămâni atunci când inspiri și care poate fi fatal. De asemenea, pot apărea dureri în piept, dificultatea de a respira și chiar nevoia imediată de a vizita medicul.

Două produse de desfundat țevile

Fiecare dintre noi s-a aflat măcar o dată în această situație: într-un recipient a mai rămas puțin produs și nu vrem să-l aruncăm, așadar îl amestecăm cu un produs dintr-un recipient nou. Acesta este cel mai dăunător mod prin care poți produce o reacție chimică puternică, deoarece se poate genera căldură și te poți confrunta cu arsuri pe piele.

Oțet + apă oxigenată

Ambele produse pot fi folosite pentru mașina de spălat vase. Oțetul ajută la eliminarea mirosului, în timp ce apa oxigenată poate îndepărta mucegaiulm dar întotdeauna trebuie să te asiguri că nu amesteci cele două produse, altfel ele vor genera un acid care produce iritații la nivelu ochilor, pielii și căilor respiratorii.

Produse de curățenie: Înălbitor + spirt

Înălbitorul/ clorul poate fi un produs extrem de periculos. Nu se poate amestca cu un alt dezinfectant, iar spirtul este una dintre acele substanțe care nu se potrivește în această ecuație. Amestecate, se produce un compus cloroform și poate duce la iritații la nivelul pielii și ochilor.

Facebook Comments