Problema migranților trimiși de Lukașenko peste graniță se accentuează

by Florian Popa

Miniștrii de interne ai statelor membre UE se vor reuni, miercuri, într-o reuniune extraordinară pentru a discuta situația migranților trimiși de regimul Lukașenko peste graniță în mai multe țări europene – Lituania, Letonia și Polonia, scrie digi24.ro.
Reuniunea a fost convocată de preşedinţia slovenă a Consiliului UE, după ce aceasta a primit o solicitare în această privinţă din partea ministrului de interne lituanian Agne Bilotaite. În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia.
Confruntată cu un val de migranţi în ceea ce consideră a fi un „război hibrid” dus de dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus, comparativ cu 100 în întregul an 2020. În plus, Lituania a început să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul. Letonia a adus acuzaţii similare la adresa Belarusului.
Deşi situaţia din Afganistan nu se află oficial pe agenda reuniunii miniştrilor de interne europeni, este de aşteptat ca aceştia să abordeze şi perspectiva unui val de refugiaţi afgani, după ce recent la Kabul puterea a fost preluată de talibani. Unii lideri din UE se gândesc deja la unele strategii pentru a se evita situaţia din 2015-2016, când peste 1,1 milioane de solicitanţi de azil au venit în Germania, mulţi dintre ei sirieni.
În timp ce unii politicieni europeni, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi şi diverse ONG-uri au subliniat necesitatea protejării persoanelor vulnerabile în contextul crizei afgane, ţări precum Franţa, Germania, Grecia şi Italia au avertizat că UE trebuie să evite un nou val de refugiaţi. Blocul european ar trebui să furnizeze sprijin ţărilor vecine Afganistanului pentru ca refugiaţii să rămână în regiune, a susţinut cancelarul german Angela Merkel la începutul săptămânii.
La reuniunea de miercuri vor participa şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), ai Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), ai Agenţiei UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii (Europol) şi ai Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO).

Facebook Comments