Primul român achitat din cauza protocoalelor ilegale dintre parchet și SRI

by Andreea Radu

Un subofițer de Jandarmerie condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită a fost achitat în iulie 2018 de Curtea Militară de Apel București. Instanța a decis să anuleze probele obținute de procurori prin interceptări de convorbiri telefonice. Motivarea: problele au fost culese ilegal, în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptei.

Potrivit unei dezvăluiri exclusive a Profit.ro, probele care au dus la condamnarea în primă instanță a plutonierului major de Jandarmerie Cantemir Groza au fost denunțurile a trei persoane care vindeau țigări din import fără timbru în piața Cetate din Oradea. Inculpatul a primit în repetate rânduri mită sub formă de bani și țigări în perioada 2014-2015, au acuzat procurorii. Ca probe, au folosit țigările descoperite la inculpat în urma unei percheziții, precum și convorbirile telefonice interceptate ale acestuia cu martorii denunțători, prin care jandarmul le anunța controalele în piață ale autorităților și stabilea întâlniri pentru a primi „taxa de protecție”.

Decizia primei instanţe a fost atacată atât de inculpat, cât şi de procurori. La apel, jandarmul a fost achitat. Motivul: în urma anulării probelor obținute prin interceptări telefonice, din cauza presupusei ilegalități a protocolului de cooperare PÎCCJ-SRI, a dispărut legătura de cauzalitate între afirmațiile denunțătorilor, cum că i-ar fi dat dat mită inculpatului, și pachetele de țigări netimbrate descoperite la acesta în urma percheziției.

Facebook Comments