Primul „oraş“ din Marea Britanie, descoperit în apropierea sitului arheologic de la Câmpia Salisbury

by Cristian Dobre

Primul „oraş“ din Marea Britanie a fost descoperit în apropierea sitului arheologic de la Câmpia Salisbury, iar locuitorii lui sunt cei care au ridicat, cel mai probabil, faimoasele pietre din Neolitic de la Stonehenge, cred arheologii.

Experţii au descoperit peste 70.000 de unelte de piatră pe şantierul arheologic de la Blick Mead, precum şi o platformă ceremonială intrigantă care sugerează că zona avea o importanţă ritualică pentru vânătorii-culegători preistorici care au locuit acolo în urmă cu 10.000 de ani, scrie The Telegraph.

Deşi rar se întâmpla ca populaţiile de vânători-culegători să se instalaze într-un singur loc, profesorul David Jacques de la Universitatea Buckingham consideră că situl ar fi fost o tabără permanentă în care trăiau măcar copiii, bătrânii şi bolnavii.

Când te uiţi la Stonehenge te gândeşti «unde sunt oamenii?» Este logic ca, pentru a găsi oamenii care au construit monumentul, trebuie să-ţi îndrepţi privirea spre locul în care se află apă“, a spus prof. Jacques.

La Blick Mead am găsit o mulţime de lucruri. Până în 2006, doar 30 de descoperiri au fost recuperate, iar acum avem peste 70.000. Vorbim despre o zonă foarte mică la care oamenii reveneau şi cred că era un fel de aşezare permanentă, aşa că toate ideile noastre despre cum se mută vânătorii în comunităţile dispersate trebuie revizuite.

Acest lucru face ca Stonehenge să fie mai interesant, deoarece îi oferă o istorie mai lungă, legându-l de oameni din Mezolitic. Blick Mead este cu adevărat leagănul Stonehenge“, a adăugat el.

În prezent, Blick Mead este un mic curs de apă, dar în perioada Mezolitică se afla în centrul unei câmpii inundate şi un râu imens străbătea zona, furnizând o sursă sigură de apă pe tot parcursul anului.

Arheologii sunt de părere că britanicii antici s-au stabilit în zonă pentru că acolo se aflau bourii, mamiferul bovin fiind considerat sacru şi crucial pentru hrană. Un singur mascul ar fi hrănit 300 de oameni.

Analiza solului din straturile Mezolitice vechi de 8.000 de ani arată spori de la ciuperca ce creşte pe balegă.

Craniile şi oasele bourilor au fost plasate în şanţurile de la Stonehenge, ceea ce oferă o legătură între oamenii din Blick Mead şi constructorii monumentului megalitic.

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments