Primele cazuri de gripă în România, mai devreme cu trei săptămâni față de sezonul trecut

by Cristian Dobre

Au apărut deja cazuri de gripă în România! Patru au fost raportate în Bucureşti şi unul în Iaşi. Niciun pacient nu era vaccinat. Primele îmbolnăviri s-au înregistrat mai devreme cu trei săptămâni faţă de sezonul trecut. Iar vaccinarea gratuită a populaţiei va începe după jumătatea lunii. În farmacii, tot de săptămâna viitoare se va găsi vaccinul. Pentru copii, va fi, în premieră, şi varianta fără înţepătură.

În Bucureşti s-a confirmat virusul de tip AH3 la patru bolnavi, fără complicaţii: un băiat de 3 ani, o fată de 14 ani şi două femei, de 44, respectiv 58 de ani. La Iaşi, un bărbat a făcut gripa cu tulpina B.

În ultima săptămână, în toată ţara au fost raportate 17 cazuri de gripă clinică, adică pacienţii au prezentat semnele bolii. Anul trecut, în acelaşi interval, au fost doar 5. Aproape 70 de mii au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute. Numărul este comparabil, chiar uşor mai mic faţă de anul trecut în acelaşi interval.

Au fost vaccinate deja aproape 30 de mii de persoane din grupele cu risc mare de îmbolnăvire. Personalul medical primeşte mai întâi vaccinul gratuit de la Ministerul Sănătăţii. Dozele pentru populaţie vor ajunge la medicii de familie după 15 octombrie.

Şi bolnavii cronici, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă ar trebui vaccinate gratis. Numai că serul de la minister nu ajunge pentru toţi.

Un medic de familie care a cerut anul trecut 350 de doze, a primit doar 50. E convins că istoria se va repeta şi acum, deşi în ţară vor fi cu două sute de mii mai multe doze.

În farmacii, vaccinul costă în jur de 60 de lei, dar in cele mai multe se va găsi de-abia de săptămâna viitoare. Va exista şi sub formă de spray nazal, fără înţepătură, pentru copii de la 2 ani până la 19 ani.

În sezonul trecut, peste 2.300 de persoane au fost diagnosticate cu gripă. 199 au murit.

Sursa: stiri.tvr.ro

Facebook Comments