Primarul Ioan Malița: „Când vom duce la bun sfârșit toate proiectele, Felnacul va avea condiții la nivel de municipiu“

by Adrian Pavel

  • Domnule primar Ioan Malița, au trecut trei ani de la realegerea dumneavoastră în funcția de primar al comunei Felnac. Cum arată administrația locală după acești trei ani, în comparație cu primul mandat?
  • La prima vedere, aș spune că lucrurile s-au derulat mult mai bine, dacă e să comparăm cu ceea ce am preluat în 2016. Să ne aducem aminte ce situație dezastruoasă era în primărie la acel moment, cu datorii de aproximativ 10 miliarde de lei vechi, fără niciun proiect depus pe fonduri europene sau guvernamentale. Nu vreau să mai arăt cu degetul, nu caut polemici, spun doar realitatea. Numai cine a ocupat o astfel de funcție sau cine a lucrat într-o primărie poate să știe cât de greu este să o iei de la ZERO, atunci când ai un plan pe care vrei să-l pui în aplicare pentru dezvoltarea comunei. Așa că în primul mandat a fost o luptă titanică, pentru că am luat totul de la ZERO. În acești trei ani, din actualul mandat, lucrurile au stat altfel, pentru că am avut deja experiența acumulată în perioada 2016-2020, aveam proiecte pregătite, am reușit în mandatul anterior să plătim toate datoriile, să creștem nivelul de încasare a taxelor și impozitelor locale. Făcând o analiză, eu spun că în actualul mandat ne-am mișcat și mai bine decât în perioada anterioară, chiar dacă eu nu sunt nici acum mulțumit, fiindcă puteam face mult mai mult, dar asta nu a depins de noi, din păcate, sunt tot felul de factori externi care influențează performanțele unei administrații.
  • Dacă tot vorbim de factori externi, am avut și două crize în acești trei ani, pandemia și războiul din Ucraina. Cum au afectat acestea performanțele administrației locale din Felnac?
  • Am fost afectați destul de serios, atât de pandemie, cât și de criza din energie, generată de războiul din Ucraina. În primul rând, ne-au afectat la nivelul veniturilor, care au scăzut în pandemie, iar apoi a cheltuielilor, care au crescut de când cu războiul din Ucraina, în special la utilități. Și să nu uităm de cea de a treia criză, faptul că în perioada 2020-2022 am avut un guvern de dreapta, care a blocat absolut toate investițiile destinate comunităților locale.
  • Care e situația în prezent, legată de aceste proiecte?
  • În primii doi ani, deși au fost blocate finanțările guvernamentale, noi am lucrat la o serie de proiecte, nu ne-am speriat, nu ne-am resemnat, am știut că lucrurile nu pot să continue în acest ritm la infinit. Așa că am avut o muncă titanică în primărie, de la documentații, la intabulări, de la proiecte tehnice, la studii de fezabilitate, DALI-uri etc., nu mai vorbesc de drumurile la București, pe la ministere și diferite agenții. Ne-am pregătit în permanență, astfel încât să putem accesa orice linie de finanțare europeană sau guvernamentală care se va deschide. Și o dată cu instalarea guvernelor PSD-PNL, lucrurile au început să se schimbe. S-a dat drumul Programului Național „Anghel Saligny“, Compania Națională de Investiții a deschis o serie de linii de finanțare, au apărut proiectele pe PNRR, deci am intrat în normalitate, iar administrațiile locale au început să fie din nou sprijinite. Iar rezultatele s-au văzut, pentru că avem o serie de proiecte depuse, care sunt deja într-un stadiu avansat. Sigur, toată lumea ar fi vrut să vadă deja rezultatele, să vadă lucrările finalizate. Nu cred că există cetățean în comuna Felnac care să-și dorească mai mult ca mine să vadă că încep lucrările la un proiect sau altul. Din păcate birocrația ne omoară, poate și de aceea România s-a dezvoltat atât de greu în ultimii 30 de ani, în principal pe zona de infrastructură, în comparație cu alte țări din estul Europei.
  • Dacă tot am ajuns la capitolul proiecte, vă rog să ne enumerați câteva dintre principalele proiecte depuse pe fonduri europene și guvernamentale.
  • Nu vreau să mă laud, dar cred că în ultimii ani, comuna Felnac a ajuns un exemplu când e vorba să atragem finanțări europene sau guvernamentale. Când ajung să te dea exemplu și adversarii din conducerea PNL Arad, înseamnă că ești pe drumul cel bun, că munca ta nu a fost în zadar. Asta ca o paranteză. Nici nu știu de unde să încep, haideți să vedem proiectele mari. Cel mai important proiect, pe care l-am avut în minte încă de când am candidat prima dată este cel legat de introducerea gazului în comuna Felnac. Am muncit la acest proiect alături de colegii din primărie vreo șase ani de zile. Nu mai știu câte drumuri am făcut la București, am bătut la toate porțile posibile, până când am reușit să obținem finanțarea pe Programul guvernamental „Anghel Saligny“. Am ajuns la stadiul de licitație și sper să meargă cât mai repede procedurile, să ne putem apuca de lucru. Un al doilea proiect foarte important este canalizarea. Am obținut o finanțare guvernamentală prin Compania Națională de Investiții și am demarat lucrările la acest proiect, unde la fel s-a muncit foarte mult, am întâmpinat nenumărate probleme, dar iată că un alt vis devine realitate. Asfaltarea zonei industriale este un alt proiect, finanțat prin „Anghel Saligny“, unde avem toate procedurile făcute, doar trebuie să începem lucrările. Al patrulea proiect finanțat din fonduri guvernamentale este căminul cultural din Felnac, care ne-a dat bătăi de cap aproape șapte ani, pentru că situația juridică era neclară. Iată că am reușit să demarăm lucrările și aici, finanțarea fiind asigurată tot prin Compania Națională de Investiții. Să nu uităm de sala de sport, care deja prinde contur, o altă investiție finanțată de CNI. Din fonduri europene, prin PNRR, am obținut mai multe finanțări care sunt în diferite stadii. Se lucrează la reabilitarea remizei de pompieri și la reabilitarea blocului de locuințe. De asemenea, mai avem în derulare alte două proiecte, tot pe PNRR, privind dotarea unităților de învățământ și realizarea GIS-ului comunei, adică introducerea în sistemul electronic a tuturor datelor aferente comunei, de la populație, terenuri, proprietăți etc. Prin GAL Lunca Mureșului am achiziționat anul trecut căsuțe, care vor fi folosite la diferite evenimente, ziua comunei, târgul de Crăciun etc. Tot pe GAL sunt depuse alte două proiecte, unul fiind reabilitarea parcurilor din Călugăreni. Un alt proiect este cel privind achiziția unui container la piață, unde se pot vinde produse din carne, lactate etc.
  • Pe lângă aceste proiecte de care vorbeați, ce investiții au demarat și s-au finalizat în 2023?
  • Cum spuneam, în acest moment, dintre proiectele enumerate mai sus, avem patru care sunt în faza de execuție: canalizarea, remiza de pompieri, căminul cultural și sala de sport, investiții pentru care noi din bugetul local avem o cofinanțare, așa cum avem și pentru celelalte proiecte, ceea ce ne „mănâncă“ o mare parte din banii destinați investițiilor. Dar și așa, am reușit și în 2023 să modernizăm trotuarele pe mai multe străzi și vreau ca până la finalul mandatului să nu mai existe în Felnac stradă fără trotuare moderne măcar pe o parte. De asemenea, am reușit să modernizăm interior grădinița și să o dotăm, din acest an școlar având program prelungit, ceea ce era o dorință mai veche a părinților și iată că am reușit să facem și acest lucru. O altă investiție realizată din bugetul local a vizat construcția unor garaje noi în curtea primăriei, destinate utilajelor și autovehiculelor instituției. Am dorit să facem această construcție pentru ca utilajele și microbuzele să nu mai stea pe marginea drumului. La finalul programului, fiecare operator al utilajului sau microbuzului are locul lui unde să le parcheze și să le întrețină. Tot din bugetul local am reușit să acoperim și partea de evenimente, pentru că oamenii muncesc, dar trebuie să se mai și relaxeze. Am avut în 2023 o serie de evenimente importane, ca Ziua Lecturii, Dragobete, Ziua Școlii, „În straie populare – la zi de sărbătoare”, 1 Iunie, Zilele comunei, în 14-15 august. Și sportul s-a bucurat de sprijinul administrației locale, atât fotbalul, cât și secția de judo a clubului Victoria Felnac.
  • La ce să ne așteptăm în ultimul an de mandat?
  • După cum se vede, trăim vremuri extrem de tulburi, nu putem știi ce ne aduce ziua de mâine, după pandemie, războiul din Ucraina, iar acum cel din Orientul Mijlociu. Ce pot să sper e că vom demara proiectele la care am muncit trei ani de zile, alături de colegii mei, în special introducerea gazului metan, că vom finaliza sala de sport, căminul de la Felnac, canalizarea, că vom așterne asfalt pe străzi în zona industrială. Dacă rezolvăm toate aceste lucruri, Felnacul va avea condiții la nivel de municipiu, mult peste alte comune din județul Arad.
Facebook Comments