Primarul Gheorghe Dărău: „Stau cu fruntea sus la final de mandat“

by Sida Voicu

Cu drag m-am dus la primăria din Hălmagiu întotdeauna, dar mai ales în mandatul primarului Gheorghe Darău, un primar cu multă modestie și respect. Cu ceva timp în urmă, am stabilit o întâlnire cu edilul șef al comunității cu scopul de a vedea ce realizări a avut în primul mandat de primar, marcat și de cei doi ani de pandemie, de care domnia sa nu s-a prea plâns.
– Domnule primar, să ne facem un program privind discuțiile noastre, ce ziceți?
– Da, discutăm ce avem de discutat, pe urmă mergem pe teren.
– Vă mulțumesc realizările, domnule primar?
– Da, stau cu fruntea sus la ce am realizat, așa cum ați precizat și dumneavoastră că au fost doi ani de pandemie, dar eu nu am vrut parcă să mai vorbesc de așa ceva, că dacă s-ar fi muncit și în alte mandate ca și în mandatul meu nu mai aveam probleme în comunitate. Vreau să vă spun că primăria nu are terenuri, fapt pentru care noi pierdem mult, că nu avem investitori și locuri de muncă, dar asta e.
– Ce proiecte aveți în acest mandat?
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în comuna Hălmagiu, stadiul proiectului este în curs de implementare. Refacerea podului peste Valea Hălmăgel proiect finalizat, alt proiect care prevede modernizarea sistemului de iluminat public, la care actualmente se lucrează. Modernizarea DC 508 și străzi aferente în localitatea Leasa, pe o lungime de 6,5 km modernizate prin asfaltare, unde se lucrează cu toate forțele. Reabilitarea clădirii primăriei, modernizare drum acces cătun Tulești, modernizarea străzilor prin asfaltare și amenajarea rigolelor prin betonare în acest cătun Tulești. Modernizare teren sport de la Școala Hălmagiu prin aplicarea de gazon sintetic, împrejmuire și nocturnă. A fost construită capela nouă în Hălmagiu solicitată de cetățeni în campania electorală. Au fost reabilitate căminele culturale din satele Țărmure, Ionești și Leasa. Au fost amenajate trotuare pe străzile Primăriei, Avram Iancu și Cungăneasa. A fost refăcut un podeț în satul Bănești, avem proiect de modernizare prin asfaltare a 7 km de drumuri și străzi din comună, unde sunt incluse satele aparținătoare comunei. Stadiul proiectului – Licitația pentru proiectare, execuție finalizată. Modernizarea, amenajare și dotare a pieței agroalimentare din Hălmagiu. Stadiul proiectului este în curs de implementare. Am modernizat stadionul și vestiarele pentru echipa de fotbal, vom amplasa un bazin de apă în satul Bodești unde urmează o licitație. Dotarea serviciului S.V.S.U. cu echipamente și un mini excavator, proiect prin AFIR și GAL, am asfaltat o porțiune de drum de aproximativ 900 de metri în satul Bodești. Am reparat porțiuni de drum de la Hălmagiu la Brusturi prin plombări și burdușiri, porțiuni degradate destul de rău.
– Domnule primar, dumneavoastră aveți realizări cât alți primari în două trei mandate.
– Știți ceva domnule Sida, nu este nimic mai frumos ca atunci când stai demn în fața realizărilor tale.
-Așa este, să mergem în teren.
Am plecat pe Valea Brusturi și la un moment dat am luat drumul către cătunul Tulești, un drum care cândva era un drum forestier, vă dați seama cum arăta, iar acum a fost modernizat. Poți urca cu orice tip de autoturism până în Tulești. Drumul este asfaltat și rigole betonate. Oamenii sunt primitori și respectuoși, parcă sunt din altă lume, față de alte localități. În cătunul Tulești mai locuiesc doar 20 de familii, dar vă spun că merită vizitat, simți aerul curat până în plămâni. Sunt deja construite cabane. Odată ajunși în Tulești cu primarul Gheorghe Darău am fost întâmpinați de localnici, care de care să ne omenească cu ceva cum se obișnuiește în zona lor. Am discutat cu câteva persoane despre viața lor. „Nu am dus-o ușor, un ban l-am făcut din creșterea animalelor și fructe, dar cu timpul a dispărut și asta după 1989“, ne spun niște localnici, Anica Giorgina Tulea, Magdalena Tulea, Maria Tulea. „Înainte de a se asfalta străduțele, era vai de noi, dacă nu ne-ar fi rezolvat domnul primar cu această asfaltare nu știu zău ce se alegea de noi. De când s-a asfaltat locul acesta a prins contur prin construirea de cabane“ a precizat Mircea Tulea. „Să știți că și aici la noi dacă cultivi pământul ai cum să te descurci, dacă mai ai și un pic de pensie. Dar care nu are pensie este foarte greu“ a precizat domnul Dumitru Vasiu.
Avem clișeele cum arăta cătunul Tulești înainte de modernizare. Deci în concluzie dacă vrei să faci ceva pentru cei care te-au ales și îți pasă de ei, dai în stânga și în dreapta și faci cât de cât, iar dacă te mulțumești doar să vii la serviciu la primărie este vinovat electoratul. În doi ani de pandemie și restul mandatului până la alegeri pentru ce a făcut edilul Hălmagiului este enorm de mult. Noi îi dorim succes.

Sida Voicu

Facebook Comments