Primarii orașelor digitale au semnat Declarația de Cooperare

by Andreea Radu

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a participat marţi, 4 decembrie 2018, la un summit dedicat schimburilor de cunoștințe și colaborării pe tema transformării digitale. Provocarea Orașelor Digitale (DCC) a reunit primarii orașelor participante la acest program.

Într-o zi plină de prezentări și discuții, Markku Markkula, Prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor și Raportorul pentru Programul Europa Digitală, a deschis dezbaterea, numind-o „un pas revoluționar înainte pentru orașe”.

Preluând ștafeta, Slawomir Tokarski, Directorul pentru Inovare și producție de vârf în cadrul Comisiei Europene, a accentuat importanța fuziunii dintre politicile digitale, industriale și urbane. Domnul Tokarski a invitat, de asemenea, participanții să se inspire și să învețe unul de la altul pentru a întări Provocarea Orașelor Digitale și pentru a răspunde mai bine provocărilor din societate. Dana Eleftheriadou, Șeful Echipei pentru Tehnologii avansate a Comisiei Europene a prezentat o sinteză a Provocării Orașelor Digitale până în prezent și viziunea pentru viitor.

Franc Weerwind, primarul orașului Almere și Membru responsabil pentru Conexiunea Digitală în Consiliul Economic din Amsterdam, a prezentat povestea de succes a Zonei Metropolitane Amsterdam, care se numără printre cele șase orașe Mentor din cadrul Provocării.

Zona Metropolitană Amsterdam este unul dintre Mentorii din cadrul acestui program deoarece credem că este important să împărtășim altor orașe viziunea noastră privind cunoașterea și inovarea, dar permiteți-mi să vă asigur că povestea noastră de succes a luat naștere și datorită cunoștințelor și inovațiilor venite din orașele dumneavoastră”, a declarat domnul Primar Weerwind.

În cadrul celor 4 sesiuni tematice, toți primarii au prezentat viziunea orașelor lor:

Exemplele prezentate despre modul cum se conturează o strategie și un „brand” au fost: Sloganul „REal” Granada (Spania), prima strategie elenă „smart city”, cea a orașului Herakleion (Grecia), gestionarea talentelor tinere din orașul Derry (Marea Britanie) și „orașul conectat” Gelsenkirchen (Germania).

Clusterul ROBOCAST al orașului Pori (Finalnda), planul de guvernanță inteligentă al orașului Alcoy (Spania), vehiculele care se conduc singure din orașul Padova (Italia) și „Smart Costa Blanca” (Spania) au fost exemple despre cum se poate reinventa dezvoltarea prin intermediul tehnologiei și datelor.

Abilitățile și capacitatea de inserție profesională au fost ilustrate prin incubatoarelor din Salonic (Grecia), comunitățile universitare din L’Aquila (Italia) și Iași (România) și parteneriatele public-privat pentru competențe digitale din Trikala (Grecia).

În cadrul ultimei sesiuni, cu tema „deschiderea investițiilor”, proiectul „Powerhouse” al orașului Rijeka (Croația) a fost prezentat alături de modelul bugetării participative din Municipiul Arad (România), de planul orașului Kavala (Grecia) pentru utilizarea „brand”-ului Provocării Orașelor Digitale ca instrument de atragere a investițiilor, de munca depusă de Agenția pentru Investiții din Sofia (Bulgaria) pentru a atrage fonduri externe și experiența orașului Algeciras (Spania) cu Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și cu Provocarea Orașelor Digitale, ca instrument pentru o strategie urbană mai precis direcționată.

Primarii au semnat o Declarație privind angajamentul lor de a coopera pentru transformarea digitală și dezvoltarea inteligentă, o adevărată reușită pentru rețea.

15 oraşe europene au intrat în acest proiect. Avem 6 oraşe mentor care ne pregătesc să avem o strategie pe digitalizare în luna iulie 2019. M-a bucurat faptul că Aradul este considerat al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România, m-a bucurat aprecierea faţă de sistemul de dezvoltare şi investiţii din Arad. Chiar am fost solicitat să ţin o prelegere despre sistemul de investiţii publice şi private din Arad, pentru că dânşii apreciază atât investiţiile din Arad, cât şi dezvoltarea economică, numărul de locuri de muncă care a crescut  în municipiul Arad”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Pornind de la factorii care contribuie la stimularea ecosistemelor dinamice de inovare, utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, creșterea competențelor, extinderea infrastructurii și impulsionarea schimbării prin intermediul rețelelor de colaborare, orașele au convenit:

  • Să dezvolte și să testeze inițiative politice noi într-o abordare colaborativă cu alte orașe, pentru a profita de beneficiile transformării digitale.
  • Să consolideze colaborarea între centrele de inovare, clustere, centrele tehnologice de inovare digitală, laboratoare de fabricație (“fab labs”), incubatoare, acceleratoare și capitalul de risc pentru a oferi servicii de înaltă calitate întreprinderilor și cetățenilor prin promovarea modelelor de dezvoltare bazate pe cerere.
  • Să coopereze în ceea ce privește noile modele de afaceri și parteneriate pentru a dezvolta excelența locală, cunoștințele și talentele, pentru a sprijini spiritul antreprenorial și a îmbunătăți calificarea forței de muncă.
  • Să exploreze oportunități de investiții îndrăznețe pentru transformarea digitală a economiei locale, utilizând un amestec de instrumente financiare;
  • Să se implice în crearea unei rețele permanente formate din orașe europene care promovează agenda transformării digitale, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea inteligentă.

 

Ca parte din acest acord, primarii s-au angajat să revizuiască în mod regulat rezultatele și progresul Declarației de cooperare și să adopte măsurile adecvate pentru sprijinirea transformării digitale și a oportunităților și provocărilor legate de aceasta.

 

 

 

 

Facebook Comments