Primăria Vladimirescu are în derulare peste 40 de investiții, din fonduri locale, guvernamentale sau europene

by Florian Popa

În bugetul comunei Vladimirescu pentru 2023 sunt cuprinse nu mai puțin de 41 de investiții, care sunt finanțate din fonduri locale, guvernamentale sau europene. Aceste obiective sunt în diferite stadii, pentru unele s-au obținut finanțări, la altele se lucrează la partea de proiectare, de eliberare a avizelor sau unele sunt chiar la nivel de lucrări.

„Și în acest an, am construit bugetul în așa fel încât să avem o pondere cât mai mare pentru investiții. Din păcate, în 2022 lucrurile s-au schimbat puțin față de ceea ce eram obinuiți în anii anteriori și asta în principal din cauza scumpirilor. Au fost multe administrații care au trebuit să ia măsuri extreme, să reducă din orele de funcționare a iluminatului public, să reducă programul la școli și grădinițe. Noi n-am făcut acest lucru, dar a fost nevoie să reducem motoarele pe partea de investiții, iar banii i-am alocat pentru funcționare. S-au scumpit curentul, gazul, gunoiul, materialele de construcții, combustibilul, astfel că ceea ce acum doi ani făceai cu 500.000 de lei, azi cu siguranță nu mai faci, poate nici jumătate. Ca să facem o comparație, în 2021, aveam nevoie pentru funcționare de 16 milioane de lei. În acest an, din cauza scumpirilor, a trebuit să alocăm 22 de milioane de lei pentru funcționare, în condițiile în care nu am majorat impozitele. Dar am găsit soluții, cum am spus, pentru funcționare, iar în ceea ce privește investițiile, ne-am orientat mai mult spre atragerea de fonduri guvernamentale și europene. Avem deja semnate o serie de contracte de finanțare, pe PNRR, CNI, Anghel Saligny și mai depunem în continuare proiecte noi“, spune primarul Mihai Mag.

Dintre cele 41 de proiecte de investiții cuprinse în bugetul pe 2023, le vom aminti pe cele mai importante și cu valori mai mari. Una dintre acestea este „Construire școală clasele I-IV pe strada Horea, în localitatea Vladimirescu“, o investiție care se va întinde pe trei ani, iar la final va rezulta o școală modernă, la standarde europene, independentă energetic, cu panouri solare, pompe de căldură, dar și o sală de sport lângă noua clădire. De asemenea, va fi construit un teren sintetic pentru școala din Vladimirescu. Un alt obiectiv important este canalizarea din Horia, proiectul fiind la stadiul de exproprieri. Tot în Horia se va construi o grădiniță nouă, cu loc de joacă, parcare, o construcție ce va schimba în bine centrul localității, iar pe PNRR a fost obținută finanțarea pentru reabilitarea totală și eficientizarea energetică a școlii din localitate. Primăria Vladimirescu a depus un proiect la Compania Națională de Investiții pentru construcția unei săli de sport la Mândruloc, în timp ce la Horia se va construi o sală de sport cu fonduri de la bugetul local.

Din bugetul local, se va semaforiza intersecția DN7 cu strada Gării (se așteaptă ca ENEL să introducă rețelele electrice în pământ) și se va amenaja accesul de pe DN7 spre strada 3, prin construirea unei benzi de așteptare. Tot la capitolul fluidizarea traficului, Primăria intenționează asfaltarea străzilor Barcelona și Lisabona, pentru a facilita locuitorilor din cartierul Europa accesul la DN7.

În ceea ce privește pistele de biciclete, Primăria Vladimirescu are în acest moment în derulare mai multe proiecte. Prin două proiecte, unul câștigat pe PNRR, iar al doilea depus la Administrația Fondului de Mediu, vor fi legate cu piste de biciclete localitățile Horia și Vladimirescu. Printr-o altă investiție, se va extinde iluminatul pe pista existentă până în Mândruloc.

Un alt proiect finanțat din fonduri europene va rezolva o mare problemă a comunei, prin înființarea unui centru de colectare a deșeurilor. Aici se vor putea aduce deșeuri din construcții, moloz, cărămidă, mobilier, anvelope, polistiren și alte deșeuri, toate fără nici un cost!

Mai jos aveți lista cu cele 41 de investiții ale Primăriei Vladimirescu:

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate