(UPDATE) PRIMARIA INTRODUCE NOI TAXE SI DUBLEAZA UNELE TARIFE DIN PIETE

by Cosmin Mihuta

Update: Consilierul municipal Marin Lupaş ne-a declarat că nu este iniţiator al acestui proiect de hotărâre şi va face demersuri pentru a afla cum şi de către cine a fost trecut printre cei care au propus majorarea taxelor în pieţe.

 

Dacă tot e vară și bieții producători au reușit să-și strângă recoltele, ce s-au gândit cei de la primărie, alături de consilierii PDL (plus unul de la PSD). Să majoreze tarifele din pieţe, dacă domnii şi doamnele comercianţi tot au marfă din belşug. Nu cumva să iasă pe profit. Astfel că, guvernarea locală de dreapta propune o nouă povară pe umerii comercianţilor şi producătorilor agricoli, printr-o hotărâre promovată de consilierii PDL Pistru Popa Simona Geanina, Lazurcă Adrian Cătălin, Varga Glad Aurel, Cismaşiu Mariana, dar şi de consilierul PSD Lupaş Marin.

Dacă acest proiect va trece de votul consilierilor în şedinţa de joi, iar cum majoritatea din CLM se apropie de absolut nu vedem de ce să nu treacă, cei care vând diferite mărfuri în piețe vor trebui să plătească, în unele cazuri, chiar şi tarife duble, dar şi noi taxe, după cum arată proiectul de hotărâre.

De exemplu, pentru oboare, dacă până acum nu se plătea niciun leu pentru intrarea comercianţilor în piaţă cu autovehiculul, pentru aprovizionare, dacă acest proiect va trece, aceştia vor plăti 2 lei de maşină pe zi. Sumă ce se adaugă la alte taxe majorate în obor, cum ar fi ocuparea meselor pentru fructe, legume şi flori, majorate de la 11 la 12 lei/masă/zi, pentru persoane fizice, şi de la 14 la 15 lei pe zi pentru AF, societăţi comerciale. Cresc şi preţurile pentru ocuparea platourilor, de la 6,50, la 7 lei pe zi, iar pentru pepeni, de la 3,50 de lei, la 4 lei. Pentru cei care vând miei, de la anul se va percepe o taxă de 2,4 lei/kilogram, faţă de 2,3, iar pentru brazi, de la 2,4 lei/bucată/zi, se va plăti 2,5.

Nici cei care vând în pieţele Mioriţa, Aurel Vlaicu, Alfa sau Grădişte nu scapă de scumpirile propuse de puterea locală. Astfel, producătorii individuali vor plăti 9 lei/masă/zi, în loc de 8, iar AF-urile şi societăţile comerciale 12 lei în loc de 11. Şi tarifele pentru rezervare masă cresc de la 60, la 63 de lei/masă/lunar, pentru persoane fizice, şi de la 110 lei, la 115 lei pentru firme şi AF.

Avem şi taxe duble, sau mai mult decât duble, semn că „dreapta“ primarului Gheorghe Falcă n-are nimic de a face cu adevăratele partide sau doctrine de dreapta, dar asta nu mai e o ştire. De exemplu, în pieţele de cereale şi en gros, cei mici sunt suprataxaţi, pentru a face loc samsarilor. Astfel, pentru maşinile care ocupă 5 mp pătraţi în piaţă, tariful se majorează de la 7 la 15 lei pe zi. pentru cei care ocupă 10 metri pătrați, tariful rămâne același. Probabil, prin această măsură, se doreşte ca micii producătorii să-şi vândă marfa intermediarilor şi să dispară din pieţe, făcând astfel loc samsarilor care cotizează unde trebuie.

Vedeţi noile tarife SC TOP, cu majorările pe care până la urmă probabil le vor plăti toți arădenii, fiindcă bieţii producători vor trebui să scumpească şi ei marfa, pentru a supravieţui.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

 

Facebook Comments