Primăria Arad a semnat contractul pentru achiziția a 28 de tramvaie noi

by Florian Popa

Este un moment important pentru noi pentru că trecem la a doua mare etapă de realizare a ceea ce înseamnă mobilitatea în Arad.“, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă susţinute joi, 30 mai 2019, când Primăria Municipiului Arad a semnat cu Astra Vagoane Călători Arad contractul pentru livrarea a 28 de tramvaie moderne.  Valoarea totală a contractului este de 218,8 milioane lei (TVA inclus), iar tramvaiele vor fi livrate etapizat, în următorii 4 ani.

POR 2014-2020 este sursa principală de finanţare. Avem două etape: prima etapa, pe lista de proiecte prioritare se află achiziţionarea a 18 tramvaie în cadrul a două proiecte: Achiziţie material rulant electric 4 tramvaie dublu articulate de capacitate mare şi 6 tramvaie vagon de capacitate medie, iar al doilea proiect este cel de modernizare a sistemului de transport public cu tramvaiul în Municipiul Arad-traseu strada Pădurii între strada Abatorului şi strada Conduraşilor în cadrul căruia ne-am propus achiziţionarea a 8 tramvaie de capacitate medie. Şi aceste tramvaie au finanţarea asigurată în procent de 100%. Pe proiectele de rezervă avem 10 tramvaie, din care la fel, 6 tramvaie dublu articulate, capacitate mare şi 4 tramvaie capacitate medie. Achiziţia se finalizează în 4 ani, pe 2 proiecte europene, iar cu bani din bugetul local, vor fi cumpărate ultimele 10.  Ce este important pentru noi este că vom mai avea o licitaţie de reabilitare a 20 de tramvaie existente, o reabilitare care înseamnă 85% înlocuire. Vrem ca în 2025, Municipiul Arad să aibă o flotă de 54 de tramvaie noi şi moderne. Nici un oraş nu va avea o flotă de genul acesta, raportat la 10.000 de locuitori. Vom avea cea mai modernă şi cea mai mare flotă, asta confirmând că în programul nostru de mobilitate, am realizat marile investiţii pe transportul ecologic.” , a detaliat edilul Gheorghe Falcă.

Într-o primă etapă vor fi furnizate un număr de 10 tramvaie (6 vagoane de capacitate medie şi 4 dublu articulate), valoarea acestora ridicându-se la 79,3 milioane lei (TVA inclus). În a doua etapă, printr-un act adiţional la contractul prezent se vor putea achiziţiona celelalte 18 tramvaie.

Suntem mândri de faptul că Aradul a fost mulţumit de produsul nostru. Deşi este a patra licitaţie câştigată, cred că primele tramvaie vor fi cele livrate la Arad. Aici deja avem o continuitate, dacă în celelalte oraşe mai avem de modificat anumite părţi din documentaţie, aici totul este în regulă şi sunt sigur că primele tramvaie care vor fi date in exploatare vor fi cele de la aici.”, a declarat preşedintele Astra Vagoane Călători din Arad, Valer Blidar.

Obiectivul principal al muncipalităţii arădene este de modernizare a parcului de tramvaie, de promovare şi de asigurare a unui serviciu de transport public de calitate, toate  cu scopul declarat de atragere către mijloacele de transport în comun,  a unui număr cât mai mare de  cetăţeni care în prezent folosesc autoturisme pentru deplasări.

 

 

Facebook Comments