Primăria Arad a „pompat“ 13 milioane de euro în gaura de la CET, în 2019

by Florian Popa

Știri Arad. În acest an, peste 13 milioane de euro au fost deja alocați din bugetul local, pentru subvenționarea și acoperirea pierderilor din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Arad, și mai avem încă 2 luni de iarnă.

Pe de o parte, vorbim de 43,6 milioane de lei alocați pentru acoperirea diferenței dintre prețul real și cel acceptat în tarife al anergiei termice, la care se mai adaugă 17,3 milioane alocate în perioada ianuarie – septembrie pentru subvenționarea diferenței dintre tariful acceptat și prețul încasat de la cetățeni.

Având în vedere că subvenția se va acorda și pentru perioada octombrie – decembrie (estimăm încă 10 milioane de lei), putem spune fără să greșim că vom plăti în acest an peste 15 milioane de euro pentru deficiențele sistemului de termoficare.

Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR: „Managementul prost și lipsa interesului autorităților locale pentru investiții sunt cauzele pentru care Aradul se va alătura în curând orașelor unde sistemul centralizat de termoficare a dispărut. Costul imens al investițiilor necesare pentru resuscitarea sa, împreună cu debranșările care au lăsat sistemul fără piață de desfacere, susțin din plin această afirmație.

Este revoltător faptul că, în loc să aplice singura soluție de bun simț, renunțarea la sistem și trecerea la centrale individuale sau de scară/cvartal, primăria rămâne pasivă și achită anual o factură uriașă, doar pentru a putea oferi niște posturi călduțe.

Mai mult, perpetuarea acestui sistem diminuează an de an capacitatea orașului de a realiza investiții. Din excedentul de 168 de milioane cu care am încheiat anul trecut, numai 109 milioane au fost păstrați pentru investiții, diferența mergând preponderent pe gaura de la CET.

Așadar, ratăm anual oportunitatea de a construi pentru arădeni, 15 milioane de euro fiind cam de două ori costul total al stadionului UTA. În loc să construim spitale, școli sau infrastructură, pompăm sume imense într-un sistem falimentar, exact în timp ce el este tăiat, la propriu, la fier vechi.

Facebook Comments