Preţurile producţiei industriale, în scădere cu 1,7% în septembrie, în ritm anual

by Adrian Pavel

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut în luna septembrie 2024 cu 1,7% raportat la perioada similară din 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Scădere au înregistrat şi faţă de luna august 2024, aceasta fiind de 1,8%.
Pe marile grupe industriale, preţurile din industria bunurilor de capital s-au majorat, în septembrie 2024, comparativ cu septembrie 2023, cu 6,11%, cele din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 3,93%, iar preţurile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au consemnat un plus de 1,51%. Scădere au înregistrat preţurile din industria energetică, cu 9,7%, şi în industria bunurilor intermediare, cu 0,11%.
Comparativ cu luna anterioară, creşteri uşoare ale preţurilor producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au consemnat, în septembrie 2024, în industria bunurilor de uz curent (0,45%) şi în industria bunurilor de capital (0,06%), în timp ce în industria bunurilor intermediare au stagnat. Scăderi au fost în industria energetică – 5,48% şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată – 0,28%.
În funcţie de secţiuni şi diviziuni industriale, în septembrie 2024, comparativ cu luna similară din 2023, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut semnificativ în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 13,38%, şi uşor în industria prelucrătoare, cu 0,47%. Scăderi au fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 7,2%, şi în industria extractivă, cu 2,86%.
În septembrie faţă de august, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut în industria extractivă – cu 2,74%, şi în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 0,58%. Scăderi s-au consemnat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 5,64%, şi în industria prelucrătoare – cu 0,41%, scrie agerpres.ro.

Facebook Comments