Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024

by Andreea Radu

Anumiți șoferi ar putea plăti polițe RCA mai mari, după ce s-a modificat sistemul bonus-malus. Măsura ar putea fi impusă pentru că România este pe primul loc în UE, la capitolul accidente rutiere. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că sancțiunile aplicate șoferilor responsabili de accidente grave prin intermediul sistemului bonus-malus nu sunt suficient de severe și intenționează să efectueze ajustări.
În cadrul modificărilor propuse de ASF pentru anul 2024, se prevede că șoferii implicați în accidente grave ar urma să suporte o majorare de 80% a tarifelor pentru polițele de asigurare obligatorii. În același timp, conducătorii auto disciplinați vor beneficia de reduceri semnificative.
Conform legislației actuale, există opt categorii de bonus și opt categorii de malus. Un șofer începe de la clasa B0 și, în cazul în care nu este implicat în niciun accident rutier timp de un an, avansează la clasa B1. Cu toate acestea, în situația în care se produce un accident auto în același interval de timp, șoferului îi vor fi retrase două clase, trecând de la B0 la M2.
ASF argumentează că este necesară o revizuire a acestui sistem, deoarece două clase sunt retrase indiferent de gravitatea accidentului, fie că este vorba de o tamponare ușoară sau de un accident cu victime.
Şoferul vinovat va avea o penalizare de 80% la poliţa RCA. Spre exemplu, un conducător auto din Bucureşti care are acum clasa B1 şi care plăteşte pe RCA 1750 de lei, ar urma să achite, în urma unui accident grav, 3.150 de lei. Şi să treacă de la B1 la M7.
În schimb, cei care sunt disciplinaţi, vor fi recompensaţi, potrivit observatornews.ro.

Facebook Comments