Prețuri mari la mâncare în Germania. Tot mai mulți oameni apelează la băncile de alimente

by Andreea Radu

Inflația din Germania provoacă o criză socială dramatică care s-ar putea agrava în următoarele luni. Avertismentul vine de la șeful Institutului German de Cercetări Economice, care spune că este nevoie de găsirea de soluții permanente, scrie euronews.ro.

În luna iunie, în Germania inflația a fost de 7,6 procente, puțin sub nivelul maxim din ultima jumătate de secol. Asta înseamnă că în mai, creșterea anuală a prețurilor a fost și mai mare – 7,9%.

Cea mai mare economie a Europei, doborâtă de războiul din Ucraina

Cea mai mare economie a Europei este și ea afectată puternic de majorarea costurilor cu energia, și, mai nou, cu alimentele de bază. De vină, spun economiștii, este războiul din Ucraina.

„În primul rând, nu se poate sublinia suficient că avem o criză socială dramatică și care probabil se va agrava în următoarele luni. Nu am văzut capătul drumului în multe privințe, mai ales în ceea ce privește inflația și prețurile, care lovesc foarte, foarte greu oamenii cu venituri mici

Iar pentru a evita acutizarea problemelor, șeful Institutului German de Cercetări Economice cere ajutoare sporite pentru cei cu salarii mici. În plus, el spune că guvernul de la Berlin trebuie să vină imediat cu măsuri noi, eficiente și de lungă durată. La o bancă de alimente din Duesseldorf, voluntarii văd tot mai mulți oameni care cer ajutor.”, a declarat Marcel Fratzscher președintele Institutului German de Cercetări Economice.

„Am avut multe personae noi care ne cer ajutorul. Sunt și oameni care trăiesc din ajutoare sociale, dar au văzut acum că nu le mai ajung banii. Așa că au făcut pasul și cer suplimentar mâncare de la Banca pentru Alimente. În acest fel speră să mai reducă presiunea asupra gospodăriei sau a portofelului”, a menționat Barbara Schindler-Hofer, pensionară și voluntar la Banca de Alimente.

Economiștii susțin că și în următorii ani prețurile vor fi mari la energie și mâncare. Ba chiar, atrag ei atenția, este probabil să nu mai ajungem niciodată la nivelul de dinaintea crizei.

Facebook Comments