Prețul unui gram de aur, la cel mai mare nivel din istorie la cursul BNR

by Adrian Pavel

Prețul unui gram de aur a înregistrat cea mai mare valoare din istorie, la cursul BNR, luni, când a ajuns la un nivel de 306,7709 lei, potrivit b1tv.ro. Luni, pe piețele internaționale, uncia de aur era la 2.082 dolari. Cea mai mare cotație data din 1 martie, când a fost de 2.086 dolari. Voci din mediul de tranzacționare spun că agitația de la nivel mondial a fost provocată de depășirea pragului psihologic de 2.070 dolari.
Uncia de aur ar urma să treacă în curând de nivelul de 2.100 de dolari. La nivelul anului 2024 nu este exclus un scor de 2.500 de dolari, în eventualitatea în care vor escalada conflictele militare, iar băncile centrale vor continua să ținâ dobânzile sus de frica inflației. Pentru 2024 este prognozată o mișcare mai de amploare pe piața aurului, după aproximativ un deceniu de stagnare.
Cererea globală de aur a crescut cu 3% în 2023, comparativ cu situația din 2022, arată datele oferite de Consiliul Mondial al Aurului. Majorarea a fost impulsionată de tensiunile geopolitice, de inflație, de dobânzi, dar și de panica sistemului bancar de la începutul anului.

Facebook Comments