Președinții Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, se întâlnesc la Moscova

by Andreea Radu

Președintele Chinei, Xi Jinping, începe o vizită de trei zile în Rusia în această dimineață. Avionul liderului chinez urmează să ajungă la Moscova în jurul orei 11, ora României, scrie antena3.ro. Este cea mai importantă vizită externă în capitala rusă de la începutul invaziei în Ucraina.
Potrivit analiștilor politici, președintele rus va încerca să exploateze acest eveniment și să-l prezinte drept o demonstrație de sprijin din partea celui mai mare aliat al său, după un an de eșecuri și semi-eșecuri militare în Ucraina.
De altfel, liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez „cel mai bun prieten al său”, în contextul în care Rusia este tot mai izolată din cauza războiului.
Recent, China a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că „armele nucleare nu ar trebui folosite”.
Este probabil ca acest subiect să fie abordat pe parcursul vizitei. Liderul rus a semnalat că ar fi dispus să ia în calcul încetarea conflictului, pornind însă de la „realitățile geopolitice predominante”.
„Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, discuțiile de pace nu au fost în niciun caz încheiate de noi. Viitorul procesului de pace depinde numai de disponibilitatea pentru o conversație serioasă, ținând cont de realitățile geopolitice predominante”, se spune într-o declarație a lui Putin prezentată pe site-ul Kremlinului.
La Moscova, cei doi șefi de stat urmează să semneze „documente importante” menite să „aprofundeze relațiile” și să consolideze cooperarea economică între țările lor, după cum a relatat presa de stat rusă.

Facebook Comments