Președintele american Joe Biden, huiduit în Congres la discursul despre Starea Uniunii

by Andreea Radu

Președintele SUA, Joe Biden, a lăudat, în discursul său despre Starea Uniunii, realizările economice din prima jumătate a mandatului său și a creat un moment tensionat cu republicanii din Congres, pe care i-a acuzat că vor să reducă sau să elimine programele sociale. Concret, Biden, a cărui administrație caută să ajungă la un acord cu republicanii pe tema plafonului datoriei guvernamentale, i-a acuzat pe unii congresmani ai acestui partid că vor să reducă sau să pună capăt programului de asigurări medicale – Medicare, dar și asigurărilor sociale.
De fapt, Casa Albă transmite de săptămâni întregi mesaje conform cărora republicanii vor să taie Asigurările Sociale și Medicare. Tot de săptămâni întregi, republicanii neagă aceste intenții.
Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a respins în mod explicit ideea că reducerile sau modificările programelor respective ar fi negociate cu Casa Albă în schimbul unei creșteri a plafonului de îndatorare pentru guvernul federal.
Cu aceste precizări, era previzibil că abordarea acestui subiect de către Biden în discursul din Congres avea să provoace tensiuni.
Și exact așa s-a întâmplat.

Joe Biden, huiduit de republicani la discursul despre Starea Uniuni

„Înțeleg că unii dintre prietenii mei republicani vor să ia ostatică economia dacă nu sunt de acord cu planurile lor. Toți cei de acasă ar trebui să știți care sunt planurile lor. În loc să îi facă pe cei bogați să-și plătească echitabil dările, unii republicani vor ca Medicare și Asigurările Sociale să dispară. Nu spun că este vorba de o majoritate”, a insistat Biden, confruntat cu un cor de huiduieli în creștere.
„Oricine se îndoiește, să contacteze biroul meu, îi voi da o copie a propunerii”, a plusat președintele.
Deși Biden a precizat că s-a referit doar la „unii republicani” care ar dori sfârșitul programelor de asigurări sociale și de sănătate, reacția taberei republicane a fost promptă și foarte vocală.
De pe băncile acestui partid președintelui i s-a strigat „Mincinosule!”
Nu este clar cine anume a strigat dar printre cei mai agitați reprezentanți republicani s-a remarcat Marjorie Taylor Greene (foto următoare), cunoscută, între altele, pentru poziția vehementă anti-vaccin din timpul pandemiei și pentru propagarea teoriilor conspiraționiste QAnon.
Biden a trecut zâmbind peste insultele și vociferările republicanilor și a speculat politic frustrarea acestora.
„Deci, oameni buni, după cum se pare că suntem cu toții de acord, Asigurările Sociale și Medicare nu mai sunt în cărți acum, nu-i așa? În regulă. Avem unanimitate!”, a estimat el.

Facebook Comments