Premierul Boris Johnson a solicitat reginei să suspende parlamentul

by Andreea Radu

Guvernul britanic a solicitat în mod oficial intervenția reginei să suspende parlamentul, într-o acțiune pe care criticii o văd ca pe o posibilă criză constituțională, chiar înainte de ieșirea planificată din Uniunea Europeană, scrie euractiv.com.

Primul ministru Boris Johnson a formulat cererea la o zi după ce o coaliție de parlamentari de opoziție s-a reunit într-o încercare de a bloca ieșirea Marii Britanii din UE fără nicio înțelegere. Se pare că doar o mână de miniștri ai cabinetului erau conștienți de mișcarea lui Johnson.

Zvonurile abundă în jurul Westminster-ului în ultimele săptămâni, unele voci susținând că Johnson ar solicita asistența reginei pentru a dizolva parlamentul și a împiedica parlamentarii să blocheze ieșirea Marii Britanii din UE.

Intenția guvernului este de a suspenda Parlamentul și de a susține un discurs al Reginei pe 14 octombrie, prin care se stabilesc planurile de viitor ale unui guvern post-Brexit. „Este timpul ca un nou guvern și un nou premier să stabilească un plan pentru țară după ieșirea din UE”, a spus o sursă guvernamentală. Johnson a insistat că acțiunea va mai lăsa „timp suficient pentru deputați pentru a dezbate Brexit”.

„Trebuie să mergem mai departe cu un program legislativ”, a spus el, adăugând că cetățenii britanici se așteptau ca guvernul să continue cu agenda sa internă.

Cu toate acestea, mișcarea va lăsa efectiv doar câteva zile pentru ca parlamentarii să dezbată și să voteze un acord în cazul în care Johnson reușește să negocieze un nou compromis cu liderii UE.

Fostul cancelar, deputatul Phillip Hammond, a criticat puternic măsurile, numindu-le „ultraj constituțional” și „profund nedemocratic”.

 

Foto: euractiv.com

Facebook Comments