Premieră pe marele ecran de la „Arta“. „Vârfuri și abisuri“, povestea reală a morții alpinistului Zsolt Erőss

by Florian Popa

Lungmetrajul „Vârfuri și abisuri“ (Magasságok és mélységek), regia: Sándor Csoma, drama despre soția fostului alpinist Zsolt Erőss, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.
Filmul va putea fi văzut vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 19:00.
Intrarea va fi liberă.
Filmul spune povestea reală a Hildei, care este nevoită să urmărească neputincioasă moartea tragică a soțului ei, alpinistul Zsolt Erőss.
După tragedie, ea trebuie să-și găsească propria identitate pentru a începe să pună bazele noii sale vieți.
Eroul filmului, alpinistul Zsolt Erőss, a urcat pe 10 dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munților Himalaya și Karakorum. În 2010, în urma unui accident cauzat de o avalanșă în munții Tatra, și-a pierdut piciorul drept prin amputare, fiind nevoit să poarte proteză. Nu s-a gândit niciun moment să abandoneze viața sportivă. A muncit din greu pentru a fi din nou pe munte, în toamna aceluiași an.
Zsolt Erőss a urcat, având proteză, două dintre vârfurile himalayene de peste opt mii de metri, Lhotse (8.516 m) și Kangchenjunga (8.586 m).
În primăvara lui 2013, după ce a reușit ascensiunea pe Kangchenjunga, a fost dat dispărut și ulterior, declarat mort. În onoarea sa, sala polivalentă din Miercurea Ciuc îi poartă numele.

Facebook Comments