PREMIERA NATIONALA: LA PRIMARIA ARAD SE FAC CHELTUIELI FARA SA FIE CUPRINSE IN BUGET

by Cosmin Mihuta

Studiile de fezabilitate au constituit o adevărată afacere pentru firmele de specialitate, care au primit în ultimii ani comenzi nenumărate, de milioane de euro, dinspre Primăria Arad. O serie de proiecte, au fost făcute doar ca să ne aflăm în treabă, neavând nicio finalitate, deşi au costat destui bani, iar altele au fost, pur şi simplu, realizate ilegal.

Camera de Conturi Arad scoate în evidenţă, la ultimul control, din toamna lui 2013, lucruri inimaginabile la o primărie de talia Aradului. Dacă se întâmpla undeva la ţară, la o comună din vârf de munte, ca administraţia locală să angajeze cheltuieli fără să aibă bani prinşi în buget, era ceva de înţeles. La Arad însă, într-un municipiu, cei din Primărie nu au nicio scuză când fac astfel de demersuri, pe lângă lege.

Conform auditorilor de la Curtea de Conturi, Primăria Arad  a angajat şi efectuat cheltuieli pentru studii de fezabilitate  în valoare 142.882 lei (38.770+28.988+37.014+38.110), pentru care nu erau sume prevăzute în buget, la acel moment, şi nici nu erau cunoscute alte posibilităţi de finanţare ulterioare, în cadrul obiectivelor: „Amenajare parcuri chinologice în municipiul Arad”, „Panou de escaladă în municipiul Arad”, „Construire şi amenajare Centrul de îngrijire şi adăpost câini comunitari din Municipiul Arad” şi „Amenajare rampă de deşeuri inerte şi din construcţii”. Cum ar veni, ai sau nu bani, facem şi vedem noi după aceea de unde scoatem şi când îi prevedem în buget. Firmele, nu-i aşa, n-au timp să aştepte.

Iar asta nu e totul. La capitolul „studii“, unul favorit conducerii Primăriei Arad, s-au mai constat şi alte nereguli, şi alte cazuri în care aceste studii trebuiau realizate neapărat, chiar dacă nu se îndeplineau toate condiţiile legale. Este exemplul proiectului ”Expertiză + SF +PT acces clădire B-dul Revoluţiei nr. 50”, întocmit  în perioada 2006-2007 în valoare de 13.000 lei. Realizarea obiectivului de investiţii nu a fost aprobată, „urmare respingerii avizului acordat de Direcţia de Cultură“, dar asta n-a fost important, după cum constată Curtea de Conturi, fiindcă firma trebuia să facă acel studiu, probabil în urma unor promisiuni.

Facebook Comments