PREMIERA MEDICALA IN ARAD –PRIMUL PACIENT CU INFARCT MIOCARDIC ACUT TRATAT IN SPITALUL JUDETEAN ARAD

by Cosmin Mihuta

Un bărbat in varsta de 47 ani, s-a adresat, joi, serviciului de urgenţă al Spitalului judeţean Arad, după ce  a simitit o durere puternica in piept. La ora 8:00 pacientul a fost diagnosticat de catre medicii Unitatii de Preluare a Urgentelor de la Spitalul Judetean Arad cu infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog de garda, dr.Luminita Velcean,  a luat legatura imediat cu dr. Cristian Dina, cardiolog interventionist, coordonatorul Centrului de Interventii Cardiovasculare Cardiolife, care functioneaza la Spitalul Judetean Arad, conform parteneriatului initiat de Consiliul Judetean Arad in urma cu un an si jumatate.

Avand in vedere situatia de mare risc pentru pacient, s-a luat imediat decizia de a trata pacientul la Arad prin angioplastie coronariana primara, procedura recomandata de Ghidul de diagnostic si tratament in infarct miocardic acut al Societatii Europene de Cardiologie. Pacientul a fost imediat pregatit pentru interventie, iar la ora 8:50 s-a inceput coronarografia. Aceasta a documentat ocluzia acuta a uneia din arterele mari ale inimii si s-a trecut imediat la procedura de dezobstructie si de implant de stent, finalizata cu succes la ora 9:10.  Practic, in 70 de minute de la prezentarea la Spital Judetean, pacientul avea deja rezolvata ocluzia arteriala care a produs infarctul, respectandu-se si standardul de calitate recomandat de Societatea Europeana de Cardiologie: maxim 90 de minute de la intrarea pe usa spitalului si pana la rezolvarea arterei. Starea pacientului s-a ameliorat imediat substantial, iar acesta a putut fi  transferat pe sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean Arad, constient, cooperant si fara niciun fel de acuze. Cardiologii de pe sectia de Terapie Intensiva Coronariana a Spitalului Judetean au initiat imediat ingrijirea tipica pentru un pacient intr-o asemenea situatie cu risc.

Sansele de supravietuire ale pacientului si probabilitatea de evolutie buna in continuare au fost dramatic ameliorate atat datorita modului rapid in care s-a actionat cat si datorita gestionarii impecabile a pacientului  de catre echipa de medici ai UPU, ai sectiei de cardiologie a SCJU Arad si ai Cardiolife Arad, si de calitatea excelenta a ingrijirilor acordate pacientului pe intreg traseul acestuia in spital.

La ora 11:00 starea pacientului era foarte buna si medicii se asteptau in continuare la o evolutie favorabila si lipsita de complicatii.

Deoarece deocamdata nu exista un protocol de colaborare intre Spitalul Judetean Arad si Cardiolife, costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Interventii Cardiovasculare Cardiolife. “Avem toata deschiderea pentru incheierea unui protocol cu Spitalul Judetean Arad. Parteneriatul cu Consiliul Judetean Arad a avut de la inceput drept scop tratarea in Arad a pacientilor cu risc maxim, a urgentelor cardiovasculare. Cine vede satisfactia colegilor medici, dar si a pacientului si a familiei acestuia cand afla ca poate fi tratat optimal acasa la el, in Arad, nu poate avea niciun dubiu asupra utilitatii unui asemenea demers, si sper ca acesta va putea fi finalizat cat mai curand. Am gasit in domnul presedinte Nicolae Iotcu un partener corect imperuna cu care sunt convins ca voi colabora si pe viitor, in folosul aradenilor” a declarat dr. Cristian Dina..

Facebook Comments