Preasfințitul Emilian Crișanul împlinește astăzi 47 de ani. Ce îi transmit credincioșii arădeni

by Dana B.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului din 16 iulie 2017, împlinește astăzi 47 de ani.

Când, în urmă cu aproape două luni, Preasfinția Sa ne-a acordat un interviu, motiv pentru care acum nu o să mai reluăm datele biografice (așa cum se obișnuiește adesea la astfel de aniversări), aproape instinctiv, primul lucru pe care l-am întrebat a fost despre legătura/ COMUNIUNEA CU ARĂDENII .

”Recunosc că am fost plăcut surprins și m-am bucurat să descopăr mulți arădeni cunoscători ai învățăturii Bisericii, dar și mulți implicați și anume dăruiți pentru ajutorarea celor care, din diverse pricini, au uitat să zâmbească”, iar un astfel de răspuns ne-a determinat a răsturna oarecum atât întrebarea cât și destinatarul. Și, de ce nu, timpul aniversării l-am găsit a fi cel mai potrivit în acest sens.

Iată ce ne-au răspuns cei câțiva credincioși arădeni întrebați dacă își cunosc ierarhul și ce îi transmit la ceas aniversar:

”Eu, de mic copil, am trăit cu sentimentul că preoții, deci cu atât mai mult episcopii, indiferent cât de des am interacționa, totuși, cumva, sunt Ei și suntem Noi. Fiecare cu lumea noastră. Adică, mergem la slujbe, ne rugăm, ne împărtășim, ascultăm predica și gata. A trebuit să mă apropii de al patrulea deceniu de viață ca acest sentiment să dispară. Asta s-a întâmplat, cred că undeva pe la începutul anului trecut când, un prieten ne-a invitat la Sfânta Liturghie, la biserica unde slujește. Invitația de a rămâne și la masă a fost cu atât mai plină de emoție pentru mine cu cât aveam să constat că la acea masă avea să participe și Preasfințitul Emilian. Și emoționată, dar cred că și oarecum indiferentă… nu? Fiecare cu lumea lui. Trecea și asta. Surpriza, însă, avea să fie una atât pe măsura emoției cât și a indiferenței mele, în egală măsură. Cu o naturalețe care ne-a dezarmat pe toți, avea să găsească un cuvânt bun pentru fiecare, a întrebat, a răspuns, a zâmbit, a mâncat împreună cu noi, a interacționat cu fiecare copil prezent și brusc cele două lumi deveniseră, într-un mod cu totul neașteptat, lumea noastră. Una singură. Sunt convinsă că la fel cum mie și familiei mele a reușit să ne dărâme acest sentiment al zidului dintre cele două lumi, un astfel de om poate să înflorească și un loc plin cu buruieni și tocmai de aceea acum, la ceas aniversar, mă bucur că îi pot ura multă putere de muncă, sănătate și oameni buni alături! Întru mulți ani!”, ne-a mărturisit Simona B.Întrebată când l-a văzut ultima dată pe Preasfințitul și cu ce impresie a rămas, doamna Corina C. ne-a spus că ”Ultima dată l-am văzut la Sfânta Liturghie din ziua Întâmpinării Domnului. Cuvintele predicii sale m-au umplut de bucurie. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, pășind printre noi, cu chip luminat și cu zâmbet, i-am prețuit grija părintească arătată pentru cei mici si pentru cei vârstnici, dar si pentru cei încercați. La ceas aniversar, îi adresez PS Emilian cele mai alese doriri de bine si bucurii întru Hristos!”

”Păi, ca arădean, eu îi doresc Preasfințitului să aibă de la Dumnezeu înțelepciunea și puterea de a spune lucrurilor pe nume, adică de a fi cât mai realist, și de a se implica și a implica biserica în activități sociale, spirituale, educative „pe bune”, adică concrete și corecte”, este mesajul lui Gabriel V.

Nicolae T. ne-a spus că: ”L-am văzut personal la câteva slujbe, am citit cuvintele sale de învățătură apărute în presă și chiar mi-a plăcut cum a pus punctul pe ”i” în anumite probleme, însă, recunosc că ce m-a impresionat cel mai mult a fost vizita făcută la spital, în Ajunul Crăciunului. Acolo era cineva drag mie, iar emoția aia nu se uită. La mulți ani și Dumnezeu să îi dea putere în tot ceea ce face!”

”Chiar dacă nu este de mult timp în Arad, ne bucurăm să îl vedem ca pe unul de-al nostru, aplecat spre oameni și cu multă răbdare și cuvânt bun. Dumnezeu să îi dea sănătate și bucurie în tot!”, este mesajul doamnei Elena C.

Sunt câteva gânduri culese din tinda sufletului și a Bisericii pentru ierarhul arădean cărora și noi ne alăturăm cu urări de bine, sănătate și spor întru toate cele puse în Dumnezeu, conștienți fiind că indiferent de locurile, timpurile și ocupațiile noastre ”toți suntem chemați să unim cerul cu pământul, viața cu sfințenia, clipa cu veșnicia, gândul cu taina, privirea cu lumina și credința cu voința Lui Dumnezeu” (PS Emilian Crișanul, în ”Unitatea dragostei între cer și pământ”)

Întru mulți ani!

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments