Prea puțin pentru a duce surpriza până la capăt: Sepsi s-a impus la Arad și este mare favorită pentru finală!

by Sorin Haut

FCC UAV Arad a ratat în această seară șansa de a se califica în finala Ligii Naționale de baschet feminin. Era o mare surpriză, pentru că în joc se află campioana ultimelor șapte ediții de campionat, participantă în Euroligă, dar cu o scădere evidentă de nivel datorită lotului mai slab decât în alți ani. De altfel, Sepsi SIC nu a impresionat nici azi, în Polivalenta arădeană, câștigând poate doar datorită plusului de experiență și al faptului că arădencele au prins o zi foarte slabă în atac, cu ratări din poziții clare. Atmosfera a fost frumoasă, dar tot nu s-a umplut sala, doar puțin peste 1000 de spectatori asistând la meci, semn că arădenii au cam uitat de baschet. Nici nu era greu, după un deceniu fără trofeu în dreptul Aradului! Galben-albastrele” aveau 1-0 în semifinala cu Sepsi după superba victorie din Secuime, 86-79 și puteau închide conturile pe parchetul propriu. Doar că echipa campioană a strâns rândurile și și cu un un lot puțin mai valoros a reușit să se impună. Sub privirile legendei baschetului arădean, Diana-Ciupe Pop, s-a terminat 55-66 (13-22, 9-13, 19-11, 14-20), 1-1 la general și echipa calificată în finala din acest sezon se decide marți, 9 aprilie, în Sepsi Arena. Meciul de la Arad a fost de o slabă factură tehnică, cu multe execuții ce nu fac cinste în special campioanei, dar cu două apărări agresive și cu risipă de efort de ambele părți. Totuși, covăsnencele au fost mai precise în special de la distanță și clar superioare sub panouri, pivoții lor recuperând cu 21 de mingi mai mult! Hristova și sârboaica Jankovic au făcut diferența în favoarea formației din Sfântu Gheorghe, pentru care s-au mai remarcat și Cătinean, bună la coordonare și ex-arădeanca Armanu. De cealaltă parte, doar Easley a mai mișcat ceva, cu toate că și ea a făcut o primă parte de uitat. Murray și Vitulova nu au fost în zi bună, fiind destul de bine păzite, în vreme ce restul fetelor nu s-au ridicat la nivelul așteptat.

Zi slabă pentru galben-albastre, Sepsi a câștigat cu apărarea și pivoții

Zoran Mikes a citit bine jocul de atac al adversarei și a câștigat duelul tactic cu un Popov ce a folosit doar șapte jucătoare, în vreme ce alte cinci au rămas rezerve neutilizate! Dincolo, Sepsi a contat pe zece baschetbaliste, iar asta s-a văzut și pe parcurs, când rotația mai bună a permis unor jucătoare de bază să se odihnească. Oaspetele au controlat destul de clar prima parte, au condus cu 8-0, apoi cu 22-13 după primul sfert, pentru ca la pauza mare diferența să crească, 35-22 pentru ele. Mijlocul sfertului trei a marcat revenirea în joc a Aradului, asta pentru că nici Sepsi nu a jucat mare lucru, ratând și ea mult. Două triple, reușite de Mititelu și Easley, au aprins meciul și au ridicat în picioare tribunele, pentru un 41-46 la capătul a 30 de minute. Presiunea a atârnat însă greu pe umerii arădencelor, care și-au reluat greșelile și ratările, iar Hristova și colegele sale au repus lucrurile pe făgașul normal. Bulgăroaica a închis practic conturile cu o triplă norocoasă de la mijlocul terenului! S-a terminat cu o victorie meritată pentru Sepsi, la 11 puncte diferență, scor 55-66, iar covăsnencele sunt acum mari favorite la calificarea în finală, seria semifinală jucându-se după sistemul cel mai bun din trei meciuri.

Speranțe mici la meciul decisiv, de săptămâna viitoare

Este foarte greu de crezut că echipei din Sfântu Gheorghe îi va mai scăpa victoria în propriul fief, dar FCC UAV Arad are datoria de a crede și de a merge să își joace marți seară ultima șansă. Până la urmă, locul 3 era scontat încă dinaintea stagiunii, astfel că și în cazul ratării finalei, putem spune că galben-albastrele nu și-au depășit condiția, dar nici nu au dezamăgit. Vorbim, totuși, de un campionat slab, poate cel mai modest din ultimul deceniu, cu doar opt echipe la start și o campioană slăbită mult după plecarea româncelor de valoare și a unor accidentări de pe parcursul sezonului. În cealaltă semifinală, CSM Constanța conduce cu 1-0 pe CSM Târgoviște și anticipăm o finală între principalele favorite la titlu.

Formații și marcatoare:

FCC UAV Arad: Easley 16 (2×3), Vitulova 11 (1×3), Murray 11 (1×3), Mititelu 6 (1×3), Voica-Nagy 5, Ghiță 4, Biszak 2.

Sepsi: Hristova 20 (3×3), Jankovic 16, Armanu 8 (2×3), Cătinean 7 (1×3), Pasic 7 (1×3), Range 5 (1×3), Nystrom 3, Dumitrescu, Gereben, Belegante.

Facebook Comments