VIDEO: UTA, exponat virtual al lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad

by Sorin Haut

Arădenii şi în special iubitorii de fotbal sunt invitaţi de Complexul Muzeal Arad să vizioneze on-line prezentarea exponatului lunii aprilie și povestea celui mai iubit club sportiv din Arad – UTA, în curând sărbătorit la venerabila vârstă de 75 de ani de activitate!

”Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad este un foto-document din Colecția Iosif Sârbuț a muzeului, și reprezintă o secvență dintr-un meci de fotbal din 6 decembrie 1970 dintre echipele UTA, campioana României din acea vreme și formația de la malul mării, Farul Constanța. Dincolo de rezultatul acestui meci (3-0 pentru arădeni), muzeul dorește să marcheze o aniversare mult așteptată de arădeni.

În urmă cu 75 de ani s-a înființat echipa de fotbal ITA. Atunci pe 18 aprilie, Francisc Neuman Baron de Végvár ,,a scris” cea mai frumoasă poveste a orașului. Până la acea dată baronul sprijinea Clubul AMEFA, asociație care odată cu 25 martie 1945 a trecut la reorganizarea clubului.
Baronul Francisc Neuman, sprijinit de prieteni, a redactat un Statut semnat de 64 de membrii fondatori, punând astfel bazele înființării echipei. Dintre cele 64 de persoane, multe au fost nume cunoscute ale Aradului din acele vremuri: Dr. Botiș Aurel, Herzog Andrei, Dvorzsak Francisc, Moșoiu Victor, Piroș Iuliu, Gerold Ferdinand, Varjas Alexandru, Szuhanek Iosif, Hărduț Ioan.
La inițiativa baronului s-a construit în aproape un an stadionul cel mai modern de atunci din România. A alcătuit o echipă cu nume mari din fotbalul din regiune, care a câștigat primele două titluri de campionă și o cupă a României în competițiile de după cel de al doilea război mondial. După plecarea din țară a baronului, ITA, Flamura Roșie, UTA (denumiri în timp ale echipei), a mai câștigat patru titluri de campioană și o Cupă a României, devenind Campioana Provinciei.
Cea mai răsunătoare performanță din fotbalul românesc până la acea dată a fost eliminarea celebrei echipe olandeze Feyenoord Rotterdam, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și a Cupei Intercontinentale.
UTA a rămas și astăzi o piatră nestemată, lăsată arădenilor de baronul Francisc Neuman. Odată, de aici de la Arad se dădea ora exactă în fotbalul din România.
LA MULȚI ANI, UTA!”, Ionel Costin (Complexul Muzeal Arad), Promo: #IonelCostin, muzeograf
#NeluScripciuc, artist fotograf

Facebook Comments