Povestea ”Omului galben” din Aleppo

by Cristian Dobre

Îţi poţi imagina cum ar fi să porţi aceeaşi culoare în fiecare zi, timp de trei decenii şi jumătate? Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

Povestea lui a început pe 25 ianuarie, 1983, atunci când Abou Zakkour a luat decizia de a se îmbrăca în galben, pentru că în opinia sa, culoarea reprezintă iubire. Nu este clar ce s-a întâmplat cu vechea lui garderobă, dar din acea zi, Zakkour s-a îmbrăcat numai cu haine galbene. Chiar şi accesoriile sale şi lenjeria intimă sunt de culoare galbenă.

„Pentru mine, culoarea reprezintă dragoste”, a spus recent Omul Galben din Aleppo pentru o agenţie de ştiri din China. „Nu cred că mai poate cineva să poarte galben pentru un timp atât de lung, zi de zi”, a continuat acesta.„Dacă aş purta altă culoare, m-aş simţi ciudat. Nu aş putea nici să combin galbenul cu altă culoare”, a adăugat Zakkour.

De asemenea, multe obiecte din micul său apartament sunt de culoare galbenă, precum faţa de masa, aşternuturile de pat şi chiar şi coşul de gunoi. Culoarea reprezintă o parte importantă din viaţa lui, iar acesta nu se poate abţine să nu se „învăluie” în galben.

Omul Galben din Aleppo a devenit cunoscut în oraşul sirian şi este un simbol încă dinainte ca războiul civil să se amplifice. Locuitorii oraşului i-au dat porecle şi au răspândit diverse zvonuri despre el. Unii spun că ar fi „un proxenet” sau un spion al regimului lui Bashar al Asad, în timp ce alţii asociază îmbrăcămintea cu organizaţiile teroriste ISIS sau Al-Qaeda.

Într-un videoclip emoţionant din 2013, membrii Armatei Siriene Libere pot fi văzuţi cum îl agresează şi îl bat pe Omul Galben din Aleppo. Întrebat de aceştia de ce poartă culoarea, acesta le spune că doar aşa se îmbracă el, dar nu a contat pentru membrii organizaţiei.

După ce au văzut cum a fost agresat de Armata Liberă, mulţi s-au întrebat cum de a supravieţuit războiului civil. Într-un articol recent publicat, acesta poate fi văzut cum se plimbă, zâmbind, pe străzile din Aleppo.

„Atunci când mă plimb pe străzi sau prin locuri aglomerate, oamenii îmi zâmbesc şi mă fotografiază. Mulţi se opresc să vorbească cu mine, să spună glume şi eu cred că asta înseamnă iubire”, spune această legendă din Aleppo. Omul a spus că nu va mai purta o altă culoare pentru tot restul vieţii.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments