Poveste tinerei din Siria care a ajuns medic la țară, în România

by Dana B.

Iniţial, a venit în România în vacanţă, apoi a decis să facă studiile aici. A terminat medicina la Craiova şi, din cauza războiului, nu s-a mai întors în Siria. Azi, e fericită să fie doctor la ţară, într-un cătun de o mie de suflete unde n-ar veni niciun medic român şi unde toată lumea o iubeşte.

Rajaa s-a născut la Damasc, din mamă româncă şi tată sirian. România a fost, pentru ea, ţara vacanţelor la bunici. În copilărie, nimic nu prevestea dezastrul ce avea să se abată asupra locurilor natale. Acum 15 ani a fost nevoită să plece din Siria.

Rajaa Postelnicu, medic de familie: „În clasa a X a, îmi trăsesem eu așa un obiectiv să mă fac jurnalist. Auzisem că există niște burse la Ambasada Română.”

Nu a putut să se înscrie la jurnalism, pentru că statul român acorda burse doar pentru anumite facultăţi. Aşa a ajuns să studieze medicina, la Craiova. Şi aşa şi-a aflat şi alesul, şi-atunci toate planurile i s-au dat peste cap.

Rajaa Postelnicu: „Făcusem un liceu cu profil islamic, un liceu de fete. Eram obișnuită să duc un alt stil de viață. (…) Aveam de gând să mă întorc după ce terminam facultatea, că aveam familia acolo. (…) Dar în anul trei de facultate, mi-am întâlnit soțul.”

A devenit medic de familie la Coţofenii din Dos. De patru ani are grijă de sănătatea a peste 1000 de oameni.

Rajaa Postelnicu: „Sunt minunați pacienții mei. Sunt minunați. Sunt niște pacienți foarte cuminți și ascultători. Eu am o relație foarte bună cu ei.”

Pacienții o iubesc. O consideră româncă de-a lor și nimic nu i-ar convinge să aleagă un alt medic.

-”Este un om extraordinar, dincolo de profesionalism. Ca medic, este un om dedicat. (…) Este de-a locului,oarecum, chiar dacă are rădăcini și în Siria. Este un pas enorm între două continente. Este o legătură.”

La 33 de ani, Rajaa se consideră norocoasă și spune că destinul ei este cel al unui învingător. Este recunoscătoare pentru ce a reușit să construiască în România altături de familia și pacienții ei. Şi tocmai afecţiunea pentru oamenii din comună o ţine la ţară şi în ţară.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments