POSTUL PASTELUI – LEGATURA IUBIRII DINTRE OM SI DUMNEZEU

by Dana B.

Dupa ce ieri, in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai am aflat ca randuiala sau neoranduiala tine doar de propria noastra alegere, astazi, toti cei care am ales sa intram in randuiala datatoare de liniste a Bisericii , am intrat pentru 7 saptamani in Postul Pastelui.

Desi multi vad  aceasta perioada de post o corvoada greu de dus, totusi bucuria parcurgerii acestei calatorii spre Inviere, este atat de folositoare si plina de sens, incat doar ajunsi in fata Luminii din Noaptea Invierii constientizam adevarata sa valoare. Si pentru ca tot am amintit de Duminica de ieri, ea s-a mai numit si Duminica iertarii, pentru ca nu poti intra in legatura dragostei dintre oameni indreptata spre Dumnezeu, purtand povara vreunei neimpacari. Asadar, primul pas spre iubire este facut prin iertare: ierti, uiti si asa inima ta intra in post in cunostinta de cauza.

Postul, iubirea, rugaciunea, faptele bune, staruinta, sacrificiul, toate conlucrand, fac ca ziua invierii personale din Noaptea Invierii sa fie una a intrarii in deplina randuiala a vietii in Hristos.

Pe parcursul acestui post, fiecare Duminica are o insemnatate aparte purtand pecetea unui nume, dupa cum urmeaza: Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Cuviosei Maria Egipteanca, Duminica Intrarii in Ierusalim si Duminica Invierii, urmand ca din fiecare sa luam merinde duhovnicesti pentru saptamana ce ii urmeaza. In aceasta prima saptamana din post, Canonul Sfantului Andrei Criteanul este cel care ne indreapta pasii spre acel „acasa” interior, unde sa vedem cu adevarat starea in care ne aflam.

Asadar, inarmati cu iertare, iubire, staruinta in bine, fapte bune, sa ne alaturam Sfantului Efrem Sirul, si in fiecare zi a postului sa rostim rugaciunea care tinde sa ne creeze chipul bunatatii vietii traite in Hristos:

”Doamne şi Stăpânul vieţii mele,
Duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale.
Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”

Dumnezeu sa ne ajute sa parcurgem un post in liniste, bucurie, pace si impacare!

Doamne ajuta! Monahul Serafim (Schitul Moneasa)

 

Facebook Comments