Porția de sănătate ascunsă în moșmoane

by Dana B.
Moșmonul este un arbust originar din Persia, ajuns în Europa în mod treptat, dinspre zona mediteraneană. Aparţine familiei rozaceelor. Înălţimea maximă pe care o poate atinge moșmonul este de cinci metri. Frunzele acestui arbust sunt mari și au formă eliptică. Florile au o frumoasă culoare albă. Importante la acest arbore (sau arbust) sunt fructele, de culoare brun-roșcată, de formă aproape sferică. Aceste fructe sunt comestibile. Moșmonul crește în flora spontană, prin rariști și luminișuri de pădure. Datorită fructelor sale, dar și valorii medicinale, moșmonul se și cultivă.

Pentru uz medicinal se recoltează fructele, frunzele și seminţele. Se spune că ar avea valoare medicinală și rădăcinile. Fructele se consumă ca atare, dar pentru terapii se prepară și macerate, pulberi, infuzii.

Substanţe active importante: vitaminele B și C, tanin, acizi, celuloză, săruri minerale, proteine, zaharuri – mai ales în fructe și în frunze.

Întrebuinţări. Preparatele de moșmon au acţiune astringentă pronunţată, fiind în același timp diuretice și revitalizante. Din acest motiv, cu preparatele de moșmon se pot trata chiar și diareile și enteritele rebele, deranjamentele stomacale și intestinale majore, refăcându-se, în același timp, mucoasa intestinală. În mod curent, preparatele de moșmon sunt folosite în facilitarea digestiei, în boli articulare (reumatisme), în afecţiuni ale rinichilor (litiaze).

 

Sursa: afaceriardelene.ro

 

Facebook Comments