Porția de sănătate ascunsă în sâmburii fructelor

by Cristian Dobre

Inainte sa aruncati samburii fructelor pe care le mancati, trebuie sa stiti ca acestea contin energie embrionara si proprietati biochimice concentrate suficiente sa dea nastere unor arbori. Ca urmare, consumul samburilor de fructe aduce nenumarate beneficii sanatatii omului.

Strugurii impiedica dezvoltarea chisturilor ovariene. Consumati strugurii cu tot cu coaja pentru a avea efectele terapeutice scontate, iar pentru a profita din plin de valoarea lor, ar fi bine sa mestecati si samburii, care contin un ulei gras, ce mentine sanatatea vaselor de sange. De altfel, uleiul din samburi de struguri este considerat un excelent tratament pentru scaderea si mentinerea la cote normale a nivelului colesterolului. De asemenea, samburii de struguri ajuta la tratarea enteritelor, a hepatitelor si a infectiilor respiratorii. Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale (zinc, cupru si seleniu), dar si un agent antiimbatranire foarte puternic. De asemenea, substantele din samburii de struguri impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare. Și Alzheimer are un dusman declarat in uleiul de samburi de struguri. Antioxidantii sai il fac foarte eficient in stoparea proceselor degenerative care afecteaza creierul.

Gutuile usureaza tusea persistenta. Samburii de gutuie sunt ideali atunci cand suferiti de durere in gat sau aveti o tuse persistenta. Pentru calmarea acestor simptome, se recomanda infuzia preparata dintr-o lingurita cu samburi de gutui, uscati, la o cana cu apa clocotita. Se indulceste cu miere si se beau cate trei cesti pe zi. Samburii de gutuie sunt ideali si in cazul iritatiilor de pe piele, arsurilor si hemoroizilor. Se prepara un macerat, astfel: samburii de la doua gutui se strivesc si se pun intr-un sfert de pahar cu apa, de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Se fac comprese care se pun pe zona afectata. La randul lor, samburii de mar contin o mare cantitate de vitamina B17 (amigdalina), „arma” anticancer, dupa cum releva studiile de specialitate. Asadar, cand mancati un mar, nu mai aruncati semintele, pentru ca zece bobite pe zi asigura necesarul de iod al unui adult, spre exemplu. Aceiasi samburi de mar contin si acid cianhidric, foarte folositor in functionarea optima a digestiei.

Maslinele regleaza tranzitul intestinal. Cei care sufera de hemoroizi sau de fisuri anale pot apela cu incredere la ajutorul samburilor de masline, binecunoscuti din timpuri imemoriale pentru reglarea tranzitului intestinal. Se incepe o cura de o zi cu trei masline cu samburi, iar dupa doua ore se consuma sase masline cu samburi. Ulterior, dupa alte doua ore, noua masline cu samburi, apoi inca 12 masline. Dupa prima zi, se consuma cate o maslina cu sambure, timp de cateva luni. Aceasta cura este excelenta pentru o digestie sanatoasa, deoarece imbunatateste functionarea intestinului gros. Daca nu puteti inghiti samburii de masline, acestia se pot administra macinati, ca pudra. Aceasta ajuta si la imbunatatirea circulatiei, favorizeaza eliminarea toxinelor si este de folos in cazul glicemiei crescute. In aceste afectiuni, se pune o lingurita cu pulbere de samburi de masline la un pahar cu apa calduta si se bea pe stomacul gol.

Caisele amelioreaza artrita. Samburii de caise au un continut bogat in vitaminele A, C, vitamine din complexul B si amigdalina. Cunoscut si sub numele de „aluna amara”, miezul samburelui de caisa, care ramane dupa strivirea invelisului dur, este folosit din timpuri stravechi pe post de medicament. In medicina chineza, semintele de caisa, cu mirosul lor caracteristic, de migdale, sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronsita, emfizemul sau tusea cronica. De asemenea, remediul natural era – si este – folosit pentru mentinerea tineretii biologice. Se spune ca cinci samburi de caise administrati zilnic adauga tot atatea zile de sanatate la viata celui care ii consuma. Studiile moderne, la randul lor, confirma extraordinarele proprietati medicinale ale miezului samburilor de caise, care se pare ca le intrec chiar pe cele ale fructului propriu-zis. Miezul este indicat impotriva constipatiai copiilor cu varsta de peste 5 ani, ca si in cazul adultilor cu astenii, carente de calciu, fier si magneziu. Se recomanda cate 10-15 samburi pe zi, in cure de 12 zile. Potrivit Societatii Americane de Prevenire a Cancerului, vitamina B17 din miezul samburilor de caise trateaza tensiunea arteriala si amelioreaza durerile provocate de artrita.

Rodiile prelungesc tineretea. Samburii de rodie sunt adevarate medicamente, cu beneficii excelente pentru sanatate. In urma studiilor de specialitate s-a demonstrat ca acestia blocheaza producerea de radicali liberi, care pot eroda colagenul. Ca urmare, samburii acestui fruct delicios sunt consumati pentru prelungirea tineretii, a elasticitatii si flexibilitatii pielii. La randul lor, samburii de pepene rosu contin zinc, fier, Omega 6, proteine si fibre. Acestia au efect diuretic si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi, ajutand si sistemul cardiovascular, intrucat au in compozitie si o substanta chimica numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala.

„Pernuta anticolici” cu samburi de cirese. Pernuta cu samburi de cirese, denumita si „pernuta anticolici”, a fost folosita din cele mai vechi timpuri, in special in Elvetia, pentru tratarea durerilor cauzate de colici la sugari, fiind, totodata, si remediu natural impotriva durerilor de rinichi, a durerilor menstruale, a celor de spate, reumatice sau musculare. Proprietatile terapeutice ale acestui produs deriva din capacitatea de inmagazinare a caldurii. Utilizarea este foarte simpla: pernuta se incalzeste intr-un cuptor cu microunde, apoi se tine pe locul afectat de suferinta. Caldura emanata de pernuta cu samburi de cirese este eliberata gradual, in timp indelungat, atenuand in mod natural durerea. De asemenea, tinuta la congelator cateva ore, pernuta poate fi folosita la entorse sau in cazul vanatailor cauzate de lovituri, intrucat, asa cum elibereaza treptat caldura, tot astfel samburii de cirese prelungesc mentinerea temperaturii scazute, care, aplicata local, combate inflamatia. Pe de alta parte, nu este indicat consumul samburilor de cirese. Nu se recomanda consumul samburilor de piersici, de visine si de fructe de padure.

Lamaile combat febra. Samburii de lamaie reprezinta un remediu excelent contra parazitilor intestinali si mai au rolul de a scadea febra. Reteta este simpla si are un efect semnificativ: se iau zece samburi de lamaie si se zdrobesc, apoi se adauga in ceai de menta si putin alcool. Se consuma aceasta formula in fiecare dimineata, pe stomacul gol, pana la trei saptamani.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments