PORCHETTA DE BOGATA, LANSATĂ LA FESTIVALUL DE JAZZ

by Florian Popa

Chef Cristian Păpușel din Pitești, împreună cu primarul comunei Bogata, Laszlo Barta, și consilierul acestuia, Marian Moscaliuc, au lansat, duminică, la Festivalul Jazz in the Park, preparatul Porchetta de Bogata.

Porchetta este o ruladă din carne de porc foarte aromată de proveniență italiană, însă acestei rețete i s-au adus câteva tușe locale: porcul a fost crescut de primar, iar cuptorul a fost confecționat de consilierul acestuia dintr-un butoi.

„Preparatul e făcut dintr-un porc întreg — porc crescut de primar — și am stat împreună cu primarul 14 ore ca să îl preparăm. Am luat porcul, l-am spintecat pe burtă, l-am dezosat și a ieșit ca o pătură, cu șoriciul în exterior. După care am condimentat-o, am rulat-o și am legat-o bine. Am condimentat-o cu coriandru, chimen, enibahar, usturoi. Am pus-o apoi în acest cuptor improvizat (dintr-un butoi de carburant, n.r.) făcut de consilierul primarului din Bogata. Am stat cu primarul până la 6 dimineața și am fost atenți să nu se ardă. Am pus-o la foc mic, iar sub ea am pus o tavă cu apă și s-a creat un efect de cuptor umed. Este foarte gustoasă. Trebuie să stea 14 ore la foc mic. Seamănă cu tehnica de confiere și trebuie stea la foc mic un timp îndelungat”, a explicat, pentru AGERPRES, chef Cristian Păpușel.

Acesta a spus că în cuptorul-butoi s-a improvizat un arzător, temperatura din interior fiind controlată.

„La final, am dat focul mai mare și s-a frăgezit. A ieșit extraordinar de bine. Porchetta este o friptura din carne de porc foarte aromata, e o ruladă dintr-un porc întreg. A fost un porc de 150 de kilograme, am renunțat la extremități și la oase și am făcut o ruladă. Am mai făcut această rețetă și este foarte spectaculoasă, arată foarte bine, cei care gustă sunt extrem de surprinși, deoarece această ruladă rămâne suculentă la mijloc iar exteriorul e crocant. Este o rețetă cu ingrediente de aici, e improvizată aici — avem acest superb cuptor improvizat — clar îi putem spune Porchetta de Bogata”, a mai spus Cristian Păpușel, care în realitate este inginer metrolog, însă unul pasionat de bucătărie.

Duminică, la Bogata, are loc Festivalul Jazz in the Park, organizat pe fostul teren de fotbal din comuna mureșeană. Un astfel de eveniment a fost posibil după ce localitatea a devenit celebră pe internet datorită unei gafe a rapperului american Snoop Dogg, care a dat check-in pe Instagram în Bogata, județul Mureș, în loc de de Bogota, Columbia.

Primarul comunei Bogata, Laszlo Barta, a spus că prin acest festival comuna încearcă să își promoveze tradițiile culinare, cum sunt gulașul de porc, ciorba de moare de varză cu porc, dar mai ales slănina de Bogata, de trei ori medaliată cu Trofeul Slană Fest de la Cluj-Napoca.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments