Pompierii au gestionat în perioada Sărbătorilor de Crăciun 120 de intervenții în situații de urgență

by Adrian Pavel

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș“ al județului Arad au gestionat în perioada Sărbătorilor de Crăciun 120 de intervenții în situații de urgență.
Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 105 solicitări.

Salvatorii au intervenit prompt pentru stingerea a 3 incendii înregistrate la case/anexe, astfel:

❗️În data de 24 decembrie 2022 pompierii militari ai Detașamentului Ineu au acționat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul căminului cultural din localitatea Gurba. Incendiul a fost lichidat prompt de către pompieri iar în urma flăcărilor a ars acoperișul căminului pe o suprafață de aproximativ 20 de mp.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jar/scântei provenite de la coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

❗️Tot în Ajunul Crăciunului, pompierii militari ai Detașamentului Arad, cu sprijinul pompierilor voluntari ai SVSU Ghioroc și SVSU Covăsânț au acționat mai bine de 3 ore pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Ghioroc.
Flăcările au afectat două încăperi ale casei și bunurile aflate în interior pe o suprafață de aproximativ 100 de mp.
Din fericire nu s-au înregistrat victime iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jar/ scântei provenite de la coșul de evacuare a fumului neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

❗️În seara zilei de 26 decembrie 2022 pompierii arădeni, cu sprijinul SVSU Șiria au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din localitatea Șiria. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite fără a se propaga la acoperișul casei.

De asemenea, pompierii arădeni au acționat și în alte 12 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, verificarea concentrației de oxigen din secțiile ATI.

Deoarece toate cele trei incendii izbucnite în această perioadă au avut sursa de aprindere coșul de evacuare a fumului necurăţat sau amplasat necorespunzător față de materialele combustibile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad vă recomandă să respectați măsurile de apărare împotriva incendiilor, și anume:

❗️Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;

❗️În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

❗️Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

❗️La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

❗️Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;

❗️Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

❗️Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

În continuare pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Facebook Comments