Polițistul erou din Șiria are nevoie de noi pentru a-și recăpăta vederea

by Dana B.

Cosmin Creți, polițistul erou din Șiria, care la începutul lunii mai a salvat doi oameni de la sinucidere, are acum nevoie de ajutorul nostru.

Nu mai departe de ieri, toată presa arădeană relata despre două fapte care îl plasau pe polițistul Cosmin Creți ca fiind ”omul potrivit la locul potrivit” pentru doi arădeni care aleseseră să își încheie socotelile cu viața. Nici în cazul femeii de 58 de ani din Galșa care dăduse drumul la gaz în locuință, nici în cazul bărbatului de 78 de ani care alesese să se spânzure, Cosmin Creți nu și-a pus problema riscului la care își expunea propria viață ci a acționat ca la carte, ajutându-i pe cei doi să treacă peste momentul nechibzuit care s-ar fi putut încheia nu numai cu două vieți frânte ci chiar cu trei.

foto: Cei doi arădeni alături de salvatorul lor

Asta a fost ieri. Astăzi, povestea este alta și este despre Cosmin!

Cine este Cosmin Creți?

Este absolvent al Școlii de Agenți ”Septimiu Mureșan” din Cluj, nu oricum ci chiar printre primii, acumulând, până în momentul de față, deja zece ani puși în slujba oamenilor. Puși bine. Și zicem asta pentru că după ce a apărut în presă cazul celor doi arădeni salvați de la moarte de Cosmin, zecile de comentarii de pe rețelele de socializare aveau să scoată la iveală noi și noi cazuri în care acesta s-a implicat și s-a încăpățânat să le rezolve.

Și nu, Cosmin nu își riscă viața (vezi cazul femeii din Galșa) pentru că nu ar avea nimic de pierdut, sau pentru mediatizare. În primul rând, ar avea de pierdut, poate, mai mult decât mulți dintre noi, având în vedere că acesta este tatăl a doi copii, iar în al doilea rând, stând de vorbă cu el, am înțeles că mediatizarea nu l-a bucurat… ”Mi-am făcut doar meseria”, ne-a mărturisit el, iar glasul nu i-a trădat nicio clipă vreun strop de falsă modestie. Pur și simplu așa este el.

De ce are nevoie de noi

În urmă cu trei ani, în urma unui accident domestic, acesta a fost la un pas de a-și pierde în totalitate vederea la ochiul stâng.

Chiar dacă inițial șansele au fost de doar 1% pentru salvarea ochiului, medicii potriviți aflați la locul potrivit l-au stabilizat, crescându-i șansele de salvare. A urmat o perioadă deloc ușoară, acesta fiind supus la cinci intervenții chirurgicale care, însă, nu au fost suficiente pentru ca el să își recapete vederea în totalitate. Acest lucru stă acum la distanța a 20.000 de euro, pentru că atât costă transplantul de cornee de care are nevoie Cosmin Creți.

Pentru el singur mult, pentru noi toți adunați sub umbrela dorinței de a reda vederea unui om bun înainte de toate, poate însemna, totuși, atât de puțin…

Ce spun colegii despre Cosmin

Și cine ni l-ar fi putut descrie mai bine pe Cosmin Creți, dacă nu chiar Șeful Poliției Comunale Șiria, Inspector Principal Gabriel Tămaș?

Livearad: Ce ne puteți spune despre polițistul Cosmin Creți, din ceea ce nu știm deja?

G.Tămaș: Nu exagerez cu nimic dacă spun că este unul dintre cei mai buni polițiști pe care i-am cunoscut până acum. Foarte bine pregătit, mereu disponibil și cu cel mai mare procent de rezolvare a cazurilor cu Autori Necunoscuți.

Livearad: Omul Cosmin Creți?

G.Tămaș (zâmbește): Cosmin este un om modest. Nu îi place toată atenția de care a avut parte zilele acestea. Este un familist convins, iubește meseria pe care o face și nu zice niciodată că nu poate, caută soluții și încearcă să ajute pe toată lumea.

Livearad: Cum a fost acum trei ani? Care au fost reacțiile după accident?

G.Tămaș: Deși, inițial, toți am crezut că o să renunțe, că nu o să mai fie apt să își continue meseria, Cosmin ne-a demonstrat că este un luptător. Ceea ce este de remarcat pentru acea perioadă este faptul că, după accident, nu și-a luat nicio zi de concediu medical, preferând să opteze pentru concediul de odihnă. Ceea ce, cred eu, spune foarte multe despre omul Cosmin Creți.

Cum îl putem ajuta pe polițistul erou din Șiria

Așa cum spuneam mai sus, distanța de la situația de față până la recuperarea vederii nu se măsoară în ace grăbite de ceasornic ci în bani. Cosmin Creți are nevoie de 20.000 de euro pentru transplantul de cornee care i-ar reda vederea în totalitate, ceea ce ar fi, cu siguranță, un câștig pentru noi toți.

Dacă și tu vrei să te poți bucura că ai participat măcar un pic la lumina pusă în ochii cuiva, o poți face donând în contul de mai jos:

RO 04 BRDE 020 SV 53525530200 – COSMIN CREȚI

 

 

 

Facebook Comments