Poliţiştii de frontieră arădeni vor fi la datorie în perioada Sărbătorilor Pascale

by Andreea Radu

Având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.
Totodată, la nivelul punctelor de trecere a frontierei a căror infrastructură permite acest lucru, va fi operaționalizată câte o bandă care va asigura un control operativ al documentelor pentru persoanele vulnerabile. Cetățenii care pot tranzita frontiera pe aceste benzi, ce vor fi semnalizate corespunzător, sunt persoanele cu dizabilități, vârstnicii, femeile însărcinate sau părinți singuri cu copii mici. În funcție de configurația punctelor de trecere a frontierei, se va realiza o preselectare a persoanelor în cauză, care vor fi îndrumate către culoarele respective.
În prezent, prin punctele de frontieră, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează în condiţii normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. Dacă situaţia o impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire sau intrare în ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în punctele de trecere a frontierei cu trafic crescut.
În vederea fluidizării traficului la granița cu Ungaria, reprezentanţii I.T.P.F. Oradea menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră maghiare, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
În prezent, la intrarea în țară, nu mai este necesară prezentarea certificatului digital UE privind Covid -19.
Având în vedere că la acest sfârșit de săptămână se sărbătoreşte Paștele Catolic, menţionăm că, în această perioadă, pe teritoriul Ungariei, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este oprită. Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au comunicat că, în intervalele 14.04.2022, ora 23.00 – 15.04.2022, ora 23.00 și 16.04.2022, ora 23.00 – 18.04.2022, ora 23.00 , circulaţia acestui tip de vehicule este restricţionată, iar în intervalele vizate şoferii automarfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulației pe drumurile publice din ţara vecină.
În perioada respectivă, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro și să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional la granița cu Ungaria, respectiv:
• pe raza jud. Arad: P.T.F. Turnu, P.T.F. Vărşand; P.T.F Nădlac, P.T.F Nădlac II
• pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta, P.T.F. Borş, P.T.F. Borş II, P.T.F. Valea lui Mihai, P.T.F. Săcuieni
• pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni, P.T.F. Petea;
• pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad.

Facebook Comments