Poliția Locală a trecut la „inventarierea” boschetarilor

by Adrian Pavel

47 de locații în care înnopteză oamenii străzii și cerșetorii au fost identificate de polițiștii locali, în diverse zone din Municipiul Arad. Imobilele respective sunt fie proprietăți ale persoanelor fizice și juridice private, fie aparțin statului român (reprezentat de CLM Arad și alte instituții ori companii având capital de stat). Sancționarea repetată a faptelor antisociale ce sunt prevăzute în competența polițiștilor locali de Legea 61/1991 și datele furnizate de indivizii duși pentru identificare la sediul poliției locale relevă importanța ”cazării” contravenienților peste noapte, în spații situate cât mai aproape de locurile în care își câștigă traiul, pe timpul zilei (adesea în mod ilicit). Motivul constă în inexistența unor locuințe propriu-zise utilizabile pese noapte de către cei în cauză, dintre care aproximativ două treimi provin din afara municipiului.

Terenurile, garajele, spațiile tehnice, holurile de la condominii și curțile interioare ori chiar apartamentele și casele ”invadate” noaptea de oamenii străzii fac obiectul unei acțiuni de cartare aflată în fază finală.

Cetățenii români plecați din țară ori dezinteresați de starea imobilelor pe care le dețin, cetățenii străini greu de contactat, firmele sau instituțiile, primesc notificări și, ulterior, sancțiuni pentru inacțiunea ce conduce la transformarea spațiilor respective în focare de infecție și insecuritate. Recordul ultimilor doi ani îl deține un proprietar care a fost sancționat cu amendă de 2000 de lei de 8 ori (în anii 2019 și 2020), toate sumele fiind achitate. Întrucât până în prezent nu și-a închis locația, aceasta continuând să aibă un aspect insalubru, începând cu ianuarie, anul curent, proprietarul este sancționat în fiecare lună.

În paralel, Primăria Municipiului Arad pregătește un proiect de hotărâre prin care se va materializa dreptul administrației publice locale de a igieniza proprietățile private neîngrijite, pe cheltuiala deținătorilor. Acest lucru se impune deoarece majoritatea celor 47 de spații sunt folosite temporar sau permanent de persoane care ignoră normele de bună conviețuire socială și reglementările privind curățenia și gospodărirea municipiului. În aceste condiții, de cele mai multe ori, la intervenția polițiștilor locali s-a solicitat și sprijinul unui operator de salubritate specializat în curățarea și igienizarea perimetrelor devenite adevărate focare de infecție.

Până la sfârșitul lunii aprilie a anului curent, toți proprietarii imobilelor din categoria menționată care nu au fost deja abordați de agenții constatatori ai poliției locale, vor primi notificări, în baza HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad, pentru a igieniza și, ulterior, întreține, spațiile respective. Persoanele fizice și juridice care nu se vor conforma, vor fi sancționate, până la intrarea în legalitate.

Primăria Municipiului Arad face un apel la cetățenii orașului să sesizeze la dispeceratul poliției locale (număr unic 0257-939, apel gratuit) toate situațiile în care proprietăți private ori de pe domeniul public sunt folosite ilegitim, de maniera susmenționată. Direcția Generală Poliția Locală va proceda la completarea listei, constatarea situației din teren și contactarea proprietarilor.

Echipajele de ordine publică ale DGPL, care acționează intens de mai multe săptămâni pentru descurajarea fenomenului cerșetoriei pe timp de zi, au început, în ultima săptămână, razii nocturne destinate descurajării și constatării faptelor contravenționale conexe ocupării ilicite a unor proprietăți ce aparțin statului român. Activitatea de dislocare a contravenienților din imobilele unde intră ilicit pe timpul nopții se va desfășura nonstop iar poliția locală va răspunde tuturor apelurilor transmise în acest sens de cetățeni, în limita resurselor umane de care dispune.

Pentru următoarele luni, se are în vedere și includerea proprietăților private în acest demers permanent, cu sprijinul sau prin condiționarea deținătorilor.

Facebook Comments