Poliția franceză investighează atacurile antisemite de la Paris

by Andreea Radu

Poliția franceză investighează o serie de acte antisemite în Paris și zona înconjurătoare în ultimele zile, deoarece guvernul a anunțat anul trecut o creștere de 74% a numărului de incidente antisemite, scrie theguardian.com.

În incidente separate în ultimele zile, svastici au fost desenate în cutiile poștale din Paris purtând portrete ale unuia dintre  supraviețuitorii Holocaustului, Simone Veil. Cuvântul Juden (german pentru evrei) a fost pulverizat pe fereastra unei brutării pe Île Saint-Louis, în inima capitalei.

Reprezentantul special al guvernului francez privind rasismul, antisemitismul și discriminarea a declarat că graffiti-ul a avut un mesaj de incitare la ură.

Un copac plantat în suburbia sudică din Paris, Sainte-Genevieve-du-Bois, în memoria unui tânăr evreu care a fost torturat până la moarte în 2006 a fost de asemenea tăiat, au spus autoritățile.

„Antisemitismul se răspândește ca otravă”, a declarat ministrul de interne, Christophe Castaner, în apropierea locului unde a fost vandalizat copacul. „Prin atacarea memoriei lui Ilan Halimi, Republica este atacată”, a spus el, promițând că guvernul va acționa.

Numărul de acte antisemite din Franța a crescut cu 74% anul trecut, de la 311 în 2017 la 541 în 2018, a afirmat el.

La Paris, incidentul care a implicat cutiile poștale a fost raportat de artistul Christian Guemy, care a pictat portretele lui Veil pe cutiile din districtul 13 al orașului, pentru a-i marca înmormântarea anul trecut la Pantheon, ultimul loc de odihnă al celor mai ilustre figuri din Franța.

Facebook Comments