Poliția din Hong Kong cere Facebook să șteargă postările

by Andreea Radu
Poliția din Hong Kong a cerut companiei Facebook să înlăture postările care au conținuturi despre care forțele de ordine cred că sunt nefondate sau defăimătoare, legate de felul în care acestea au gestionat protestele anti-guvern, scrie hotnews.ro.
SCMP a aflat că gigantul social media nu va șterge aceste postări raportate de poliție, în ciuda primirii a două cereri formale în acest sens, printre care s-a aflat și o solicitare ca firma să predea toate informațiile relevante pentru a fi investigate.
Unul dintre mesajele legislatorului Alvin Yeung Ngok-kiu, aflat în opoziție, în Partidul Civic, reprezintă o astfel de postare, pe care poliția o vrea ștearsă. Yeung a declarat că nu a făcut decât să redea ceea ce presa a transmis, privind cazul studentului împușcat.
Poliția și-a exprimat îngrijorările, într-o scrisoare de pe data de 9 octombrie, în legătură cu postările publicate cu o lună în urmă, inclusiv una în care se susținea că un ofițer ar fi hărțuit o protestatară în timpul unei căutări auto, în Tung Chung.
Într-o scrisoare publică de pe Facebook, forțele de ordine susțin: „Ca platformă de social media globală, Facebook are, în mod absolut, responsabilitatea de a se asigura că mesajele și conținuturile livrate de utilizatorii săi sunt corectele factual și de interes public.”
Aparent, Facebook nu a ascultat aceste cereri, iar autoritățile au mai scris o scrisoare săptămâna trecută, joi, exprimându-și „dezamăgirea extremă” legată de lipsa de acțiune a companiei.
În a doua scrisoare, autoritățile s-au referit la postări defăimătoare și au instat din nou ca Facebook să ia măsuri împotriva „relatărilor inexacte” și a celor care „provoacă ură”.
„Cerem insistent ca biroul Facebook din Hong Kong să înlăture asemenea conținuturi și să pună la dispoziție informațiile relevante pentru ca poliția să poată investiga”, scrie în scrisoarea de pe 24 octombrie.
Henry Chan Wan-hoi, un critic al guvernului de la Hong Kong, descris ca online influencer, a declarat că reacția forțelor de ordine reprezintă o încercare de a încălca libertățile fundamentale. Într-o postare de joi, Chan a scris: „Este o provocare deschisă la adresa presei și a libertății de exprimare.”
Facebook Comments