Polenul are proprietăți antiinflamatorii și protejează împotriva artritei și cancerului

by Cristian Dobre

Este considerat unul dintre cele mai pure si mai vechi alimente si suplimente folosite. Gratie proprietatilor  complexe, polenul a fost folosit inca din antichitate drept remediu pentru intinerirea organismului si pastrarea vitalitatii, fiind alimentul care contine toti nutrientii necesari corpului uman: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, coenzime. Daca suferi de alergii si te gandesti ca nu ti se potriveste, trebuie sa stii ca spre deosebire de polenul purtat de vant (anemofil), cel recoltat de albine (entomofil), nu produce alergii. Ba mai mult, consumul de polen crud poate reduce alergiile cu pana la 40%.

Numeroasele cercetarii efectuate de-a lungul timpului au evidentiat numeroase proprietati terapeutice ale polenului de albine, care a dat rezultate foarte bune in prevenirea si combaterea anemiilor, a bolilor sistemului nervos si endocrin, a unor boli digestive, hipovitaminoze, etc. De asemenea, polenul are proprietati antiinflamatorii si protejeaza impotriva artritei si cancerului. Este folosit in tratarea alergiilor, a varicelor si a colesterolului marit. Polenul este util si pentru afectiuni precum infertilitate, oboseala, impotenta, anorexie, obezitate, constipatie, diaree, hipertensiune, prostata sau depresie. Polenul este compatibil si cu alte terapii, poate fi folosit pe termen lung, nu este toxic si poate fi administrat chiar si femeilor insarcinate. Este util si in cosmetica, pentru tratare diverselor afectiuni ale scalpului, dar si pentru stimularea cresterii parului.

Polen crud versus uscat. Polenul crud, spre deosebire de cel uscat, trebuie tinut la frigider imediat dupa recoltare, preferabil inghetat, pentru a-si pastra prospetimea si calitatile initiale. Pentru a deveni uscat, polenul este prelucrat termic la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius. Pe timpul verii, nu este nevoie de incalzirea propriu-zisa, polenul crud putand fi lasat sa se usuce sub efectul razelor de soare.

Mod de administrare. Polenul uscat este recomandat dimineata, inainte de a lua micul dejun. Cura cu polen uscat trebuie urmata in special primavara si toamna, in anotimpuri de tranzitie. Atunci, organismul trebuie sa se adapteze la schimbarile rapide din mediul inconjurator, perioada in care polenul este de un real ajutor. Sunt recomandate doua sau chiar trei cure pe an, fiecare cu o durata de cel putin o luna si jumatate. Atunci cand granulele de polen uscat nu sunt desfacute organismul nostru nu poate extrage toate substantele benefice din polen. De aceea, este indicat ca aceste granule sa fie dizolvate in apa sau in suc natural, inainte de a fi consumate. Polenul poate fi consumat si cu iaurt (atentie, sunt indicate doar iaurturile naturale) sau adaugat intr-o salata de fructe.

Doza uzuala recomandata si contraindicatii. Pentru adulti, doza recomandata este de 15 grame pe zi, echivalentul unei linguri de dimensiuni normale. Pentru copii, doza este de 5 grame pe zi, adica aproximativ o lingurita. In general, polenul uscat este bine tolerat de catre organism. Totusi, in unele cazuri destul de rare, polenul poate cauza reactii alergice. Daca nu ati mai consumat polen, este bine sa incepeti cu o cantitate mai mica, pentru a verifica posibilele reactii alergice ale organismului, cum ar fi respiratia ingreunata, depunerea de mucus pe caile respiratorii si mancarimile aparute la nivelul cavitatii bucale.
Copiii sub doi ani, femeile insarcinate si cele care alapteaza la san, ar trebui sa evite polenul pentru ca nu se cunoaste siguranta la aceste categorii.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments