PNL Arad elimină concurența firmelor de casă. Primăria blochează construcția unui complex rezidențial

by Cosmin Mihuta

Primăria Arad acționează de ani de zile în interesul PDL și, mai nou, al PNL. Nu de puține ori, la vârful Primăriei Arad s-au luat decizii în favoarea unor grupuri de interese, de partid sau a unor firme de casă. Avem astăzi un nou caz de acest gen, Primăria Arad blocând o investiție de milioane, poate zeci de milioane de euro, pentru ca a proteja interesele unei firme de casă.

Aproape toată presa locală a sărit astăzi în sus de bucurie, la anunțul primarului interimar Bibarț, care se lăuda, cu o naivitate de invidiat, cum a blocat el un amplu proiect ce urma să se realizeze în municipiul Arad. Este vorba despre construcția unui complex rezidențial pe terenul fostei fabrici Tricoul Roșu, unde proprietarul terenului vrea să ridice mai multe blocuri, în regim de înălțime S+P+10E. Interimarul Bibarț a ieșit public să ne spun că „NU! Nu se va construi niciun bloc acolo şi mai departe trecem la procedurile legale de expropriere a respectivului teren. Acesta va intra în domeniul public al municipiului Arad şi vom face un parc pentru Arad, pentru arădeni!”. Vorbe goale, după chipul și asemănarea grăitorului.

Mai pe românește, Primăria Arad blochează o investiție importantă în municipiu, sub pretextul că dorește să construiască un parc, chiar lângă parcul Pădurice. Să ne creadă domnul Bibarț atât de proști, încât să-i înghițim povestea? Sau același Bibarț e chiar naiv, cum spuneam, și a înghițit la rândul său povestea servită de șefii lui, care i-au dat ordin să blocheze proiectul cu pricina?

Când vezi această hotărâre a municipalității de a se opune unei investiții de milioane de euro, nu poate să nu-ți sară în ochi un alt proiect, izbitor de asemănător, care este în plină dezvoltare, la nici un kilometru distanță. Culmea, tot pe terenul unei fabrici. Este vorba de terenul fostei fabrici IMAR, unde firma ARED, parteneră cu firma PRO Arhitectura, a fostului primar Gheorghe Falcă, ridică un complex, ce să vezi, rezidențial. Incredibil, dar adevărat, Primăria Arad le-a dat autorizație cât ai zice pește proprietarilor terenului de la IMAR, pentru a ridica blocuri în acea zonă, proiectul fiind întocmit, ați ghicit, de PRO Arhitectura.

Pe acel teren, Primăria Arad n-a fost interesată să realizeze un parc, deși cartierul Aurel Vlaicu este cel mai sărac în spații  verzi din oraș. Primăria n-a zis NU, cum a făcut-o în cazul terenului de la Tricoul Roșu, ba chiar a fost extrem de cooperantă, iar lucrurile au mers ca pe roate.

Ca să o spunem pe românește, nu e vorba de niciun parc pe terenul de la Tricoul Roșu, pentru că nici nu ar fi nevoie ca municipalitatea să cheltuie bani pentru a realiza o zonă verde lângă o altă zonă verde, parcul Pădurice. Sunt multe alte terenuri care ar putea fi achiziționate în cartiere, dacă primăria ar fi cu adevărat interesată de spații verzi. Dar nu e și asta s-a văzut în ultimii ani. La mijloc e eliminarea concurenței, astfel încât ARED, partenera PRO Arhitectura, să nu aibă de suferit și să poată vinde cât mai rapid și la un preț cât mai bun apartamentele din zona IMAR. Tricoul Roșu e, totuși, o zonă mult mai bună, față de IMAR, mai ales că există și lacul Pădurice, e și mai aproape de centru, deci toate argumentele pentru ca arădenii să achiziționeze un apartament în blocurile ce urmau să se construiască acolo, în detrimentul celor de la ARED.

Putem băga mâna în foc că pe terenul fostei fabrici Tricoul Roșu nu se va realiza niciun parc, că Primăria Arad va bloca luni sau ani de zile proiectul rezidențial al proprietarului, iar cazul va merge mult și bine în instanță. Între timp, acea zonă va rămâne în continuare în paragină, așa cum a rămas ani de zile, pentru că proprietarul nu a dorit la un moment dat să dea șpaga solicitată, pentru a putea dezvolta zona respectivă.Cei din PNL știu foarte bine despre ce e vorba, poate doar domnul Bibarț să fie naiv și să creadă altceva.

Facebook Comments