”Ploaia înghețată” pune stăpânire pe România

by Dana B.

Vești proaste despre starea vremii. Nu scăpăm de ninsori, însă ne vom confrunta și cu fenomene meteo mult mai supărătoare: precipitații mixte, polei și freezing rain, anunță ANM.

Freezing rain sau „ploaie înghețată” este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. Nu contează dacă vorbim despre metal sau asfalt. Tocmai de aceea, recomandarea este să fim foarte precauți în perioada următoare, dacă observăm apariția fenomenului. Vorbim mai ales despre șoferi, dar și pietonii trebuie să fie precauți, mai ales că medicii au anunțat că fracturile și entorsele s-au înmulțit în această perioadă.

Potrivit ANM, freezing rain va apărea la început în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, urmând ca în weekend fenomenul să se extindă și în Transilvania.

De altfel, meteorologii au emis o nouă avertizarea meteo, valabilă până duminică, 4 martie, la ora 10. Sunt anunțate precipitații mixte și polei, ninsori moderate cantitativ și strat consistent de zăpadă, dar și intensificări ale vântului.

Temporar vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Va ninge, dar vor fi și perioade în care se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ploaie cu depunere de polei, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Banat și pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Ninsorile vor fi moderate cantitativ, îndeosebi în sud-vestul țării, iar în zona Munților Banatului și în cea de vest a Carpaților Meridionali se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent.

Temporar, intensificări ale vântului vor fi în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge în general 55 – 60 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu viteze de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, de 40 – 50 km/h, vor fi și în regiunile extracarpatice.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments