Plimbările și cafeaua te pot ajuta să-ți îmbunătățești memoria

by Dana B.

In fiecare zi creierul nostru a re de procesat si de retinut o multitudine de informatii, iar in perioadele foarte solicitante din punct de vedere psihic, este dificil sa ne amintim unele dintre detalii. Memoria de scurta durata este cea care stocheaza informatiile recent asimiliate, precum retinerea unui numar de telefon sau a unui nume. Unele persoane au o memorie foarte eficienta, amintindu-si cu usurinta orice amanunt, iar pentru altii este mai dificil, mai ales daca nu au o capacitate de concentrare foarte buna. Memoria de scurta durata poate fi, insa, imbunatatita prin metode naturale.

O serie de studii, realizate la Universitatea din Michingan, au analizat efectele unei plimbari in natura asupra functiilor cognitive. Primul stadiu al cercetarii a implicat repetarea unei serii de numere de catre subiecti, in ordine inversa, timp de 35 de minute, iar ulterior au fost rugati sa se plimbe: un grup, in apropierea unei paduri, iar un alt grup, intr-o zona aglomerata a orasului. La intoarcere, au repetat testul de memorie. Rezultatele studiului au aratat ca performanta de memorare a fost mai eficienta cu aproximativ 20% in urma plimbarii in natura, iar in cazul grupului care a mers in orasul aglomerat nu s-a inregistrat niciun fel de modificare.

O alta cercetare realizata in 2005, a aratat ca si simpla privire a unor fotografii ce reprezinta peisaje naturale are un efect reconfortant asupra functiilor cognitive. S-a remarcat o imbunatatire a memoriei imediate, prin contemplarea unor imagini cu arbori, dealuri si pajisti, dar nu si a fotografiilor cu strazi, unitati industriale sau forme geometrice.
Un adevarat combustibil pentru creier si implicit pentru a avea o memorie de scurta durata eficienta este si cafeaua solubila. Studiile au demonstrat cum cantitatea de cafeina dintr-o cana de cafea (60-100 miligrame de cafeina) are efecte stimulatoare asupra functiilor cognitive, procesul de gandire fiind mai rapid, memoria mai buna si atentia sporita. Efectele consumului de cafea sunt vizibile atat asupra timpului de procesare a informatiilor, precum si a cantitatii de informatii retinute, cafeina marind viteza de memorare cu un procent de 10%.

„Consumul de cafea solubila se enumera printre metodele naturale de a avea o memorie mai buna si de a ne concentra mai usor asupra informatiilor pe care le avem de retinut. Cafeina contracta vasele de sange din creier, astfel incat functiile metabolice sa se desfasoare mai repede si energizeaza creierul. Chiar daca unele persoane retin mult mai usor informatiile decat altele, fiecare dintre noi putem exersa pentru a avea o memorie excelenta, iar un rol esential il au si alimentatia si obiceiurile din fiecare zi. Alaturi de consumarea unei cafele solubile, un produs natural 100%, ar trebui sa consumam si peste, multe legume si fructe si sa facem minim 15 minute de sport in fiecare zi.”, afirma Elena Casapu, specialist in nutritie.

Obiceiurile sanatoase sunt eficiente pentru a avea o memorie buna: exercitiile fizice zilnice, care accelereaza nivelul de oxigen al creierului, reducerea stresului din viata cotidiana, dar si un somn odihnitor. Atentia acordata organismului ne ajuta sa ne marim capacitatea de procesare si de retinere a diverselor informatii, in acelasi timp fiind recomandate si diversele exercitii de memorare, pe care le putem face zilnic.

 

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments