PLANTE CARE AU GRIJA DE SANATATEA FICATULUI

by Paula Craciun

Stresul, oboseala, alimentația dezechilibrată și virusurile hepatice au consecințe nefaste asupra ficatului. Din fericire, farmacia verde ne oferă numeroase emedii care au grijă de acest organ.

Obiceiurile nesănătoase, cum sunt dieta bogată în grăsimi și alimentele care se digeră greu, nopțile albe și stresul afectează activitatea ficatului. Acesta secretă bilă pentru digestie, filtrează substanțele nutritive de toxine, neutralizează și elimină reziduurile din organism.

Un ficat suprasolicitat începe să dea semne de îmbolnăvire prin oboseală inexplicabilă, limbă încărcată, greață, dureri în partea dreaptă, lipsa poftei de mâncare, miros neplăcut al gurii.

Armurariul, pentru cura de detoxificare

Fitoterapeuții spun că un ficat încărcat trebuie detoxificat. Curele cu armurariu sunt eficiente în acest caz. Armurariul este o plantă utilizată des în medicina naturistă, pentru că are proprietăți antioxidante și de stimulare a capacității de regenerare a ficatului.

Se folosesc fructele și semințele uscate și mărunțite ori sub formă de extract. Poți face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, la o cană cu apă, pe care o laşi la infuzat timp de 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.

Poți lua și 1-2 linguri pe zi de ulei extravirgin din semințe de armurariu sau, înainte de mese, câte 1 linguriță rasă de pulbere din plantă.

Anghinarea ajută în ciroză

Supranumită și planta ficatului, anghinarea oferă multe beneficii acestui organ. Stimulează secreția de lichid biliar și, datorită cinarinei din compoziție, ajută la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice. O altă substanță binefăcătoare ficatului este luteolina.

Aceasta stimulează metabolizarea grăsimilor și împiedică acumularea lor în ficat, „îngrășându-l“. Fitoterapeuții recomandă anghinarea pentru efectul său puternic hepatoprotector în afecțiuni precum hepatite cronice, ciroză hepatică, insuficienţă hepatică. Poți consuma anghinarea ca atare, în salată.

Păpădia, indicată în hepatite

Proprietățile păpădiei o recomandă în tratamentele naturiste pentru combaterea calculilor biliari, a anemiei, a colesterolului „rău“ și în tulburările circulatorii.

Păpădia este utilă și în curele de detoxificare, când se consumă ceaiuri, infuzii și salate cu frunze de păpădie. Substanțele din plantă ameliorează și simptomele care însoțesc hepatitele A, B, C.

În aceste situații, se fac cure cu ceai de păpădie, care se consumă dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare. Curele se țin 3 luni. De asemenea, ceaiul de păpădie ajuta ficatul să metabolizeze alcoolul.

Sulfina regenerează celulele hepatice

Un alt remediu naturist care protejează sănătatea ficatului este sulfina. De la această plantă se folosesc ramurile înflorite, care au proprietăți excelente în regenerarea celulelor ficatului. Fă infuzie dintr-o linguriță de flori mărunțite și uscate la 1 cană de apă și bea 1-2 pe zi, timp de 3 săptămâni. Pe lângă efectul de regenerare celulară, sulfina are rol și de stimulare a activității ficatului.

Cicoarea stimulează funcția hepatică

De la cicoare se folosește partea aeriană și rădăcinile, sub formă de infuzie – 30 g de plantă la 1 litru de apă, o ceașcă înainte de mese – sau decoct din rădăcină, care este mai puternic decât cel din plantă.

Poți prepara decoctul din 15-30 g de rădăcină uscată și mărunțită la 1 litru de apă, fierbi 5 minute, apoi lași deoparte încă 15 minute înainte de a-l consuma. Cicoarea este un tonic general, favorizează digestia și stimulează funcțiile hepatice, fiind de ajutor în dischinezii biliare, colici biliare, hepatite cronice și acute.

Orzul verde îi ajută pe cei cu boli ale ficatului

În afecțiuni hepatice cura cu orz verde aduce beneficii, pentru că această plantă este un extraordinar rezervor de vitamine și minerale, spune fitoterapeutul Ruxandra Constantina. Conține vitaminele B1, B2, B6, B12, E, C, minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, molibden, germaniu, zinc, cupru, litiu), aminoacizi, polizaharide, acizi grași esențiali, clorofilă și antioxidanți.

De asemenea, orzul conține superoxid dismutază (SOD), o enzimă activă care are o capacitate antioxidantă foarte mare de a revitaliza fizic și psihic organismul.
Orzul verde poate fi administrat sub formă de pulbere, 1 linguriță de praf de orz verde dizolvat în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau 2-3 doze, în prima parte a zilei, înainte de masă.

Se recomandă să facem periodic cure de detoxificare, utilizând produse naturiste care să ajute și la regenerarea hepatică. În acest sens, putem folosi plante cu acțiune coleretic-colagogă și hepatoprotectoare, cum sunt anghinarea, cicoarea, coada-șoricelului, aloe, rostopasca, armurariul, sunătoarea, gențiana, ungurașul, păpădia și rozmarinul.

În combinație, putem consuma ca atare sau sub formă de ceaiuri plante depurative ale sângelui, cum sunt țelina, aloe, anghinarea, brusturele, mesteacănul, cicoarea, urzica și socul.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Facebook Comments