Planta medicinală folosită împotriva arsurilor stomacale

by Cristian Dobre

Angelica este o planta medicinala cu numeroase proprietati. Denumirea ei stiintifica este Angelica archangelica sau Angelica officinalis.

Expertii spun ca de la aceasta planta se folosesc numai radacinile care au cel putin 2 ani. Din cauza unor substante pe care le contin, frunzele si fructele de angelica sunt foarte toxice, spun expertii. Planta are actiune antispastica, actiune care favorizeaza evacuarea bilei in duoden si o actiune prin care stimuleaza secretiile gastrice.

Anumite parti din plantaspun expertii sunt folosite la prepararea unor medicamente. Planta este folosita pentru arsurile la stomac sau dispepsie, pentru gazele acumulate in intestine (flatulenta), pentru pierderea poftei de mancare si pentru alte probleme de sanatate.

Angelica a fost cultivata ca planta medicinala in tarile scandinave inca din secolul al XII-lea, iar in trecut, ea era folosita ca sedativ. Radacinile si semintele sunt folosite pentru a distila un ulei volatil, folosit in procesul de fabricare al parfumurilor.

Ce alte proprietati si beneficii are planta angelica

Poate calma indigestia – Angelica poate sa ajute in caz de dispepsie, care se manifesta in general sub forma de arsuri gastrice, prea multe gaze acumulate in intestine si disconfort abdomnal. Se crede ca aceasta planta medicinala are in compozitie substante chimice care lupta contra flatulentei si care faciliteaza eliminarea gazelor din intestine.

Pulpa radacinii plantei poate fi folosita ca remediu pentru o buna digestie, spun expertii. Retine, insa, ca este bine sa discuti cu un medic specialist in fitoterapie inainte de a incerca orice fel de remedii pe baza de angelica.

Ajuta si barbatii care se confrunta cu ejacularea prematura – Angelica este o planta care ar putea sa ajute in caz de ejaculare prematura, atunci cand este aplicata direct pe pielea penisului, in combinatie cu alte ingrediente. Un studiu a avut in vedere o crema cu mai multe ingrediente, crema ce continea radacina de ginseng, radacina de angelica, scortisoara si multe altele substante active.

Daca ai probleme in ceea ce priveste ejacularea, discuta mai intai cu un medic specialist inainte de a folosi remedii topice pe baza de angelica. Medicul iti poate prescrie un alt tip de tratament, care sa te ajute in acest sens.

Ajuta in cazul arsurilor gastrice – O combinatie de plante medicinale, printre care se afla si angelica, pare sa calmeze simptomele disconfortului de la stomac, printre care refluxul gastro-esofagian, durerea de stomac, crampele, greata si varsaturile*. Aceasta combinatie de plante care poate fi un aliat pentru dispepsie contine, pe langa angelica, frunze de menta, musetel german, lemn dulce, chimen, etc.

S-a mai observat si ca planta are actiune carminativa, adica previne formarea gazelor intestinale si ajuta la eliminarea acestora. Daca te confrunti cu astfel de disconfort, intreaba-ti medicul daca poti apela la remedii din angelica, pentru a fi sigur ca planta nu interactioneaza cu alte medicamente pe care le iei in prezent pentru alte afectiuni.

Contraindicatii

In ceea ce priveste femeile insarcinate si cele care alapteaza, planta aceasta trebuie evitata. Este foarte posibil ca angelica sa nu fie considerata sigura pentru a fi administrata pe cale orala in timpul sarcinii. Unii experti sunt de parere ca remediile pe baza de angelica pot cauza contractii uterine, iar acest factor ar putea pune bebelusul in pericol.

Nu exista suficiente informatii in legatura cu cat de sigura este administrarea plantei la femeile care alapteaza, asa ca cel mai bine este ca in perioada alaptarii sa nu se foloseasca deloc angelica.

Anumite substante chimice din radacinile de angelica si din alte parti ale plantei duc la o sensibilizare sporita a pielii la lumina soarelui si la radiatiile ultraviolete. Din acest motiv, in timpul curelor cu preparate din radacina de angelica, trebuie sa tii cont de regula de baza: evita expunerea pielii la soare, intrucat ea este mai sensibila acum.

Angelica nu este recomandata in cazul persoanelor care sufera de ulcer gastric si ulcer duodenal, este contraindicata la pacientii cu afectiuni hepatice grave si la cei cu afectiuni renale grave.

Cum se prepara ceaiul de angelica

Pentru balonare, unii fitoterapeuti recomanda ceaiul de radacina de angelica (Angelica archangelica). Planta are un gust amarui si tocmai acesti compusi amarui din ea pot stimula sucurile digestive, pentru a contribui la o buna digestie.

O portie tipica de ceai de angelica se face dintr-o lingurita de radacina uscata (2,5 grame) la o cana (240 ml) de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 minute si se respecta recomandarile medicului.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments